ERDON Helyi hírek

2010.09.13. 15:32

„Milyen lelkülettel építjük lelki házunkat?”

<p>A lényeg, hogy figyelmünket ne csak a szeretteink szűk körére irányítsuk, hanem felfelé is - jelentette ki Vinczéné Pálfy Judit előadótanácsos, a Lorántffy Zsuzsanna református gimnázium évnyitóján.</p>

Kövendi István iskolalelkész köszöntötte az egybegyűlteket tegnap délelőtt, a várad-olaszi református templomban megtartott évnyitó ünnepségen, majd Vinczéné Pálfy Judit előadótanácsos tartott istentiszteletet. „Figyelnünk kell az iskola rendjére, tanárainkra, nevelőinkre, szüleinkre és arra az Istenre, aki bátorítani akar bennünket” - mondta, kitérve arra, hogy bár sokszor úgy érezzük, mintha nem is mi lennénk rohanó életünknek a szereplői, mégis tudnunk kell, hogy a kegyelem istene az, aki megajándékozott bennünket ezzel a földi élettel. Lényeges, hogy figyelmünket ne csak a szeretteink szűk körére irányítsuk, hanem felfelé, a felé a Isten felé, aki szeret bennünket.
Erős fundamentum
Istennek helyet kell adnunk az életünkben, a szívünkben, a családunkban, s ahogy Jézus Krisztus mondta, aki hallja ezeket a beszédeket és megcselekszi azokat, hasonlatos az okos, bölcs emberhez, aki erős fundamentumra építi az ő házát. Lelki házunkról van szó, melyet születésünktől fogva építünk, s amely - ha életünk alapja a hit - nem inog bele az élet csapásaiba. Vajon milyen lelkülettel kezdjük el építeni életünk alapját? - tette fel a kérdést, majd a későbbiekben azt kívánta: Isten szeretete, igéje és szent lelke legyen a jelenlévők erősítésére ebben a tanévben.
Milyen is?
„Milyen is ez az iskola? Szigorú? Konzervatív? Vagy mégsem? A válasz: igen. Ilyen is, olyan is, de nem csak az” - mondta Szabó Zsuzsa igazgató az ünnepélyes megnyitón, hangsúlyozva: ebben az iskolában fotnosnak tartják, hogy a keresztény értékrend megvalósuljon, s bár az oktatás állandó „vészhelyzetben” van, törvények jönnek, mennek, de az örök törvény megmarad. Egyúttal arra is kitért: olykor a minimális vislekedéskultúra is hiányzik nemcsak diákokból, hanem még pedagógusokból is - például a „Békesség Istentől”, vagy „Jónapot kívánok” köszönéseket felváltja a „jónapot” és a „viszlát.
Fogadalom
Szintén a keresztény iskola sajátosságairól szólt Veres –Kovács Attila várad-olaszi tiszteletes. Az egyházi iskola azért van, hangzott el, hogy a tanulók a pedagógusok vezetésével Jézus tanítványaivá válljanak. A jelenlegi nehéz helyzetben pedig zárják sorainkat, s a gondokat az egyházhoz menekíthetjük, mely azon lesz, hogy segítsen - mondta a tiszteletes.
Ezt követően a kilencedikes diákok fogadalomtétele következett: megígérték, hogy életüket Istennek, a szülőföldnek és a hazának szentelik, szüleiket és tanáraikat tisztelik, diáktársaikat testvéreikként szeretik, az iskola hagyományait ápolják, törvényeit megtartják. Az ünnepség a Himnusz eléneklésével zárult, majd diákok és pedagógusok visszatértek a tantermekbe.
 
Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!