ERDON Helyi hírek

2010.09.28. 10:11

Bihari tragédia más szemszögből

<p>Bihar megye - A családtól származó információk alapján az látszik körvonalazódni, hogy a teherautó sofőrje volt a vétkes abban a múlt pénteken Biharon történt közúti balesetben, melynek következtében elhunyt Tolvaj László mezőbaji református lelkipásztor.</p>

Telefonon kereste meg szerkesztőségünket Vargáné Tolvaj Orsolya, a múlt pénteken Bihar községben közúti balesetet szenvedett, és később elhunyt Tolvaj László mezőbaji református lelkipásztor húga, aki elmondta, hogy a rendőrségi jelentés alapján megírt, a balesetről szóló cikkünk pontatlan. Vargáné Tolvaj Orsolya elmondása szerint testvére Szatmár felől vezetett Nagyváradra, és Bihar településen be akart hajtani egy benzinkúthoz. Autója mögött egy másik autó volt, amögött pedig egy teherautó haladt. Mielőtt Tolvaj László betért volna a benzinkúthoz, belenézett a visszapillantó tükörbe, és akkor még a kamion nem kezdett előzésbe, ezért is kezdte el a balra fordulási manővert. Amikor azonban befordult, akkor kezdett el előzni a kamion, és így szaladt bele a kocsi vezető ülés felőli oldalába. „Ha a kamion szemből jött volna, akkor nem a vezető ülés oldalába szaladt volna bele” - mondta az elhunyt lelkész testvére. Vargáné Tolvaj Orsolya szerint az sem felel meg a valóságnak, hogy a baleset helyszíne körül bármilyen közuti tiltótábla vagy záróvonal lett volna, ami miatt szabálytalannak lehetne minősíteni a behajtási manővert.

Helyszíni szemle

Az eset kapcsán elektronikus levelet küldött oldalunknak az elhunyt egyik barátja. Ebből idézünk. „Mély döbbenettel olvastam végig azt a tájékoztatás jellegű cikket, amelyet Tolvaj László balesetével kapcsolatban írtak a mai újságban (szeptember 28). Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy pontatlanul jelentek meg információk, mely az elhunytat (Tolvaj Lászlót) teszi felelőssé a történtekért. (...) Tegnap elmentem a helyszínre (UsaOil kút), és figyelmesen próbáltam végigkövetni, hogy mi is történhetett. Először is: sem folyamatos vonal sem tábla nem jelzi, hogy ahhoz a benzinkúthoz nem lehet befordulni. Másodszor: a tehergépkocsi hátulról, szabálytalanul előzött szabályosan jelző és álló autókat, köztük Lászlóét is. Ezt szemtanúk is bizonyították. Információimat a családtól veszem.”

Adalékok a helyszínről

Berecki András paptamási lelkipásztor a múlt pénteki, bihari autóbaleset kapcsán a következőket mondta: „Pénteken éppen Margitta felé haladtam, amikor a sógorom hívott telefonon, és mondta, hogy forduljak vissza, mert baj van. Néhány perccel a baleset bekövetkezte után már a helyszínen voltam. A sérülteket már elvitték, de a két gépjármű még úgy állt, ahogy a baleset bekövetkezett. Nyilvánvalóan látszott az, hogy a személygépkocsi balra akart letérni a benzinkúthoz, és a teherautó hátulról, és nem szemből érkezve ütközött belé. Itt semmilyen tiltótábla nincs arról, hogy nem szabad az útról balra letréni.

Vagyis a gépkocsi vezetőjének joga volt itt befordulni, és a szemtanúk elmondták azt is, hogy látták jelezni, mielőtt le akart fordulni. Az ugyan igaz, hogy itt nincs záróvonal, vagyis elméletileg előzni szabad, azonban mintegy harminc méterre a baleset helyszínétől van egy tábla, ami arra figyelmeztet, hogy a következő négyszáz méteren balesetveszélyes az útszakasz. A kamionos nem vette figyelembe ezt a figyelmeztető táblát.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!