ERDON Helyi hírek

2010.09.07. 09:12

Akár utcára is vonulhatnak

<p>Pártok közötti egyeztetések révén próbálja meg a nagykárolyi önkormányzat normális mederbe terelni azt a problémát, mely a város tanitézményeinek élére pártalapon kinevezettek miatt kialakult.</p>

Sajtótájékoztató keretében értékelte tegnap Kovács Jenő polgármester azt a helyzetet, amely az elmúlt héten az inspekturátus által a tanintézmények élén véghez vitt vezetőségi cserék miatt kialakult. Mint ismeretes, az elmúlt hét folyamán bombaként robbant a hír, mely szerint az Elméleti Líceum aligazgatói székébe, minden előzetes egyeztetés, véleményezés nélkül Radu Ciucotisant nevezték ki. A tanintézmény pedagógusai azonnal hangot adtak nemtetszésüknek, petíciót fogalmaztak meg, amelyet az intézmény tanárai közül 39-en írtak alá, míg kilencen nem támogatták az indítványt. Zsidó Sándor, a középiskola igazgatója kifejtette, az intézmény pedagógusai csak a köreikből érkező aligazgató kinevezését tartják elfogadhatónak. A másik problémás tanitézmény a Simion Barnutiu és Anghel Saligny Iskolaközpont összevonásából létrejött új iskola, a Simion Barnutiu Iskolaközpontként működő tanintézmény vezetőségi karának problematikája volt. Mivel új tanintézményről van szó, Kovács Jenő kifejtette, új vezetőség kijelölésére kell sort keríteniük, azonban ez sem megy zökkenőmentesen.
A hétfő délelőtti sajtótájékoztató keretében Kovács arról is beszélt, hogy nagyon sok számonkérő felvetéssel találkozott, mióta kiderült, a kormánypárt szimpatizánsai köréből kerülnek ki a többségében magyarok lakta Nagykároly tanintézményeinek megüresedett igazgatói és aligazgatói funkciók várományosai. "Sokan felteszik nekem a kérdést: mit nyerünk azáltal, hogy az RMDSZ kormányon van, mi hasznunk származik belőle? Véleményem szerint országos szinten kormányon vagyunk ugyan, de ez megyei és helyi vonatkozásban nem érzékelhető túlságosan"– fogalmazta meg a polgármester. 
"Felháborítónak tartom, hogy az inspektorátus részéről úgy neveznek ki igazgatókat és aligazgatókat, hogy nem konzultálnak az adott város tanácsával, vagy akár az érintett iskola pedagógusaival. Itt csapatmunkáról van szó és nagyon rossz eredménnyel járhat, ha az igazgató és az aligazgató nem tudnak együtt dolgozni"- fűzte hozzá.
Kovács Jenő elmondta, morálisan, erkölcsileg is fedhetetlennek kell lennie annak a személynek, akit egy tanintézmény élére kineveznek. Ez nem volt elmondható Radu Ciucotisanról például, aki nem is olyan régen Nagykároly egyik hírhedt éjszakai lokálját vezette. A polgármester hozzátette, szakmailag nem kérdőjelezi meg az illető tanári szakképzettségét, azonban a fentebb elmondottak erkölcsi feddhetetlenségét kérdésessé teszik. Ciucotisan egyébként pénteken visszaadta kinevezését.
A másik problémás tanitmézmény a Simion Barnutiu Iskolaközpont. Ide is egy PD-L által delegált személy, a különben a Iuliu Maniu Iskolaközpontban biológia szakos tanárnőként tevékenykedő Moldovan Ramona került. "A most két iskolából összevont új intézménnyel az a fő célunk, hogy színvonalas mesterképző és szakiskola jöjjön ott létre. Szükségünk van arra, hogy remek mestereket képezzünk, ez viszont szintén csak úgy jöhet létre, ha egy szakember vezeti az iskolát, nem pedig egy biológia szakos pedagógus" - jelentette ki Kovács.
A polgármester összegzésül kifejtette, tárgyalásokat folytattak a PD-L helyi vezetőivel és arra kérték őket, nevezzenek ki megfelelő és nem inkompetens jelölteket az érintett posztokra. Amennyiben nem jutnak konszenzusra, a polgármester azt is kilátásba helyezte, hogy utcai demonstrációk révén szereznek érvényt akaratuknak. Mint mondta, elfogadhatatlan, hogy Nagykárolyban egy tanintézmény vezetői tisztségeit olyan személyek töltsék be, akik nem beszélnek magyarul. "Gondolni kell azokra a diákokra is, akik a környező falvakból érkeznek és sajnos, egyáltalán nem beszélnek románul" – indokolta az általa elmondottakat Kovács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!