ERDON Helyi hírek

2010.09.08. 10:51

A művészet értéket teremt

<p>Nagyvárad - Kedd délután Kurucz Imre berettyóújfalui szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) első emeleti galériájában. Szeptember végéig látogatható az ingyenes tárlat.</p>

Barabás Zoltán költő, a Partiumi Magyar Művelődési Céh vezetője köszöntötte a PMMC 120-ik rendezvényén megjelenteket, kiemelten Kurucz Imre szobrászművészt, Vitányi István fideszes országgyűlési képviselőt, Muraközi István berettyóújfalui alpolgármestert, Kolozsvári István kulturális menedzsert, Székelyhídi Ágoston író-politikust, az Erdélyi Szövetség örökös elnökét, Pintér Istvánt, a Pro Universitate Partium Alapítvány igazgatóját, Tolnay István előadótanácsost, világi főjegyzőt, valamint a Tibor Ernő Galéria alkotóközösségét és a berettyóújfalui vendégeket. Kifejtette: a tárlatot egy nappal korábban már több mint ötszázan látták, mindazok, akik részt vettek a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében lezajlott egyik eseményen. Meglátásában Kurucz Imre megcáfolja azokat a véleményeket, melyek szerint a művészet öncélú, nincs társadalmi üzenete és szociális elkötelezettsége, azáltal, hogy tiszteli a múltat, megbecsüli a jelent és építi a holnapot, és "e triászt tekinti zsinórmértékének". Alkotásai ugyanakkor egy történelmi leckekönyv lapjai, melyekből sokat tanulhatunk, tette hozzá.
 
A művészet érték
 
Tasnádi Ferencz énekajándéka után Muraközi István Nagyvárad és Berettyóújfalu évtizedes múltra visszatekintő együttműködéséről beszélt, és két évszámot emelt ki: a trianoni békediktátum aláírásának 90., illetve a második bécsi döntés meghozatalának 70. évfordulóját. Bejelentette: szeptember 18-án Tőkés László európai parlamenti képviselő, EP-alelnök Berettyóújfaluba látogat, ahol istentiszteletet és fórumot tart.
Székelyhídi Ágoston arra hívta fel a figyelmet, hogy Kurucz Imrének két alkotása (egy-egy emléktábla) megtekinthető a PKE díszudvarán. A Partium egyébként a történelmi Magyarország meghatározó térsége, évszázadok óta összeköti a magyar nemzettudatot és gondolkodást. Meglátásában jelen kiállítás is annak a bizonyítéka, hogy egységes magyar nyelvről és kultúráról beszélhetünk. Trianon és a második világháború után a művészet, a tudomány, a hit és az irodalom testesítették meg azt szellemi, erkölcsi és érzelmi erőforrást, tőkét, mely nem hagyta csüggedni a magyarokat. "A művészet érték, ha jó minőségű alkotásokban testesül meg. Kurucz Imre kisplasztikái és nagyobb művei a kiteljesedni akaró emberi jellemet formázzák meg, mely túllép a hiányokon, szobrászi megmunkálási módja pedig a gondolatiságot és az akaratot tükrözi", hangzott el a méltatásban.
A vernisszázs szeretetvendégséggel zárult, az alkotások a hónap végéig tekinthetőek meg.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!