ERDON Helyi hírek

2010.08.04. 13:01

Viperamarások Kommandón

<p>Az idén már két embert mart meg vipera az erdélyi Kommandó falu környékén. Mindkét esetben végtagot ért a mérges kígyó marása, így helyben, sürgősségi ellátással lehetett kezelni a betegeket - írja a Háromszék című sepsiszentgyörgyi napilap internetes oldalán.</p>

A romániai Kovászna megye legmagasabban, ezer méteres tengerszint feletti magasságban fekvő falujának rendelőjében nincs ellenszérum a viperamarásra, ezért súlyos esetben - ha például a kígyó nyakon marja az embert - azonnal kórházba kell szállítani a beteget.

Mivel Kommandón nincs mentőautó, annak a legközelebbi városból, Kovásznáról vagy a 32 kilométerre lévő megyeszékhelyről, Sepsiszentgyörgyről kell érkeznie. Ez azonban túl hosszú időbe telhet a sürgős ellátást igénylő esetekben. Egy magyarországi üzletember, akinek Kommandón van nyaralója, felajánlotta, hogy saját készletéből ad szérumot, erre azonban még nem volt szükség - mondta el a lapnak Székely József kommandói egészségügyi asszisztens.

A megfelelő felszerelésben, gumicsizmában, magas szárú bakancsban és hosszú nadrágban gombászók, málnázók kevésbé vannak kitéve a kígyómarásnak. A viperaveszély leginkább azokat fenyegeti, akik erdei gyümölcsöket gyűjtenek, mivel egyrészt ők csupasz kézzel végzik a szedést, másrészt a keresett gyümölcsök általában a viperák kedvenc élőhelyein, napos, száraz részeken teremnek. Kovászna megyében keresztes vipera él, és nagyon ritkán mar meg embert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!