ERDON Helyi hírek

2010.08.07. 13:53

Veszélyesek Szatmár megye útjai

<p>Szatmár megyében az év első hét hónapjában 74 súlyos közlekedési baleset történt, melyek során 27-en vesztítték életüket, 65-en súlyosan, 10-en pedig könnyebben sérültek meg.</p>

A 18 és 25 év közötti fiatalok okozzák a legtöbb közúti balesetet Romániában, derül ki abból a felmérésből, amelyet a Pszichológusok Kamarája és a rendőrség készített. A tanulmányt országos szinten végezték el, 1129 gépjárművezető megkérdezésével. A tanulmány rámutat arra, hogy a 18 és 25 év közötti sofőrök agresszíven és gyorsan vezetnek, főleg akkor, ha nagy kapacitású autót, vagy vállalati járművet hajtanak. Ilyenkor gyakori, hogy túllépik a megengedett sebességet, illetve az, hogy szabálytalan előzési manővereket hajtanak végre vagy áthajtanak a piroson. A felmérés szerint a városokban vezető sofőrök a legagresszívebbek, akik közül minden negyedik legalább egyszer vezetett ittasan. A fiatalok többsége elismerte, hogy lakott területen kívül sem a megengedett sebességhatárt, sem a követési távolságot nem tartják be, nem használják a biztonságiövet, és nem veszik figyelembe a többi közlekedésben részt vevő személyt. A gépjárművezetők véleménye megoszlik abban, hogy biztonságban érzik-e magukat közlekedés közben vagy sem.
 
Statisztikai adatok
 
Szatmár megyében az év első hét hónapjában 74 súlyos közlekedési baleset történt, eggyel kevesebb mint az elmúlt év hasonló időszakában. A balesetek során 27-en vesztítték életüket, néggyel több mint tavaly ugyanebben az időszakban, 65 súlyos sérült volt, héttel több mint tavaly és 10 személy könnyű sérüléseket szenvedett. Ez utóbbi kettővel kevesebb mint tavaly. Tíz baleset (2 halott, 8 súlyos sérült) a gyalogosoknak nem adott elsőbbség, kilenc (4 halott, 13 súlyos sérült, 4 könnyű sérült) a meggondolatlan vezetés miatt következett be. Az elsőbbségadás meg nem adása miatt nyolc baleset (1 halott, 8 súlyos sérült, 1 könnyű sérült) történt. Nyolc balesetet a szabálytalankodó gyalogosok idéztek elő, melyekben 4 személy vesztette életét és hatan súlyos sérülést szenvedtek. A túlzott sebesség miatt 7 baleset keletkezett, melyben hárman vesztették életüket, négyen súlyos, ketten pedig könnyű sérülést szereztek. Szabálytalan előzés miatt 4 baleset történt, melyben hárman haltak meg, egy-egy személy súlyos, illetve könnyű sérülést szerzett. A kerékpárosok három balesetet okoztak, egy személy életét vesztette, ketten pedig súlyos sérülést szenvedtek. A többi baleset különböző szabálysértések miatt következett be, melyek során kilenc személy vesztette életét, huszonhárman súlyos sérülést szenvedett, míg egy személy könyyű sérülésekkel úszta meg a balsetet. Az áldozatok közül 19 gépjárművezető, 29 gépjárműben utazó személy, 25 gyalogos, 12 kerékpáros, 17 robogós volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!