ERDON Helyi hírek

2010.08.17. 11:02

Tessék matricát venni külföldön

<p>Ausztriában nem kímélik azokat a külföldi autósokat, akik az autópályát, ha csak rövid szakaszon is, de matrica nélkül használják. Könnyen 120-300 euróba kerülhet a hiánya.</p>

Megsokszorozódott a nyaralók száma, de ezzel együtt azoké is, akik pórul jártak Európa közútjain, mivel nem vették figyelembe, hogy amint elhagyják Románia határait, már sokkal komolyabban veszik a büntetéseket, mint nálunk. Sok európai országban már sehol sem használnak autópálya díjat, de sok közkedvelt nyaralási célponthoz vezető úton még számítani kell ilyen plusz költségre is. A legtöbb országban pár napra érvényes matricák is vannak, így ha jól számolunk, akkor egy is elegendő egy átlagos hosszúságú vagy egy hosszú hétvégés nyaraláshoz.
Természetesen figyelembe kell venni az áraknál, hogy sokkal hosszabb autópályákról van szó, mint Romániában, ahol mindössze 350 kilométerrel készültek el az utóbbi húsz évben. Romániában évente 28 euróba kerül a két autópálya és a közutak használata, míg külföldön, a legszegényebb országban is több ezer kilométerre tehető ugyanez, nem is beszélve a mienknél nagyságrendekkel jobb megyei rangú utak sokaságáról. Ehhez képest tehát olcsónak számít, hogy Svájcban mindössze egyetlen euróval kell a mienknél többet fizetni. A legdrágább országok ebből a szempontból Magyarország és Szlovénia, mert míg az elsőben az éves díj 133, addig a másodikban 95 euró.
Ehhez fogható a büntetések mértéke is. Szlovákiában 365 eurónál kezdődnek a bírságok abban az esetben, ha valakit leállít az autópálya rendőrség, mert nem vásárolta meg a szükséges matricát. A legtöbb országban lehetőség van arra, hogy helyben fizessek ki a legalacsonyabb összegű büntetést, amely Szlovéniában 150 euró a későbbi 300, illetve a késedelemmel befizetett 800 euróval szemben. Ausztriában 120, ha valaki helyben tud fizetni és ugyancsak 300, ha később egyenlíti ki a büntetést.
Nem érdemes megkockáztatni, hogy az autópályán az első benzinkútig érjenek, mert sűrűn előfordul, hogy rögtön az első szakaszon ellenőrökbe botlanak, akik senkit sem kímélnek.

 

Ország                Legrövidebb időre szóló       Havi                         Éves

Magyarország     4/4 nap                                     15                             133
                               9/ 10 nap
Ausztria                7,9/10 nap                                22,9(2 hónap)       76,2
Csehország         10/ 10 nap                               14                             47
Szlovákia              5/ 7 nap                                   10                             37
Szlovénia             15/ 7 nap                                  30                             95
Bulgária                 5 / 7 nap                                  13                             34
 
Az árak euróban értendők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!