ERDON Helyi hírek

2010.08.20. 15:00

Több mint 100 éves csatornára bukkantak

<p>Szatmárnémetiben a Decebal híd lábánál levő kereszteződésben végzett útfelújítási munkálatok során a XIX. századi csatorna megmaradt szakaszára bukkantak, amelyet most kaviccsal töltenek fel.</p>

A Decebal híd lábánál levő kereszteződésben végzett útfelújítási munkálatok során csütörtök délelőtt az út alatt elhelyezkedő téglából kirakott boltívre lettek figyelmesek a munkálatokat végző munkások. Bevilágítva egy kb. 8m méter hosszú alagutat figyeltek meg. A munkálatok vezetője értesítette a feletteseit és a polgármesteri hivatal képviselőjét az esetről, és a nap folyamán a Szatmár Megyei Múzeum régészei is vizsgálatokat végeztek a helyszínen. Lapunk kérdésére Varga Cristian, a megyei múzeum régésze elmondta, az 1m széles alagút fekete üledékkel töltődött fel 70 cm-ert hagyva szabadon a mennyezetig. A téglák degradált állapota mutatja, hogy az üregben víz folyhatott. A 8m hosszú, 1 m széles alagút teljes bizonyossággal a régi városi csatornarendszer megmaradt rövid szakasza, a mely a XIX. század végén épült és a két világháború közötti időszakig funkcionálhatott, a Szamosba vezette az utcákról lefolyó vizet. A régi városrészen már csak kevés helyen maradtak meg a régi csatornarendszer darabjai, a többi megsemmisült.
Betömik a csatornát
Péntek délelőtt kint járt a helyszínen Pop Grigore az Országos Építkezési Felügyelőség részéről, és Chifor Teodor, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal megbízottja. Megfigyelve az üreget, ők is megerősítették a régész állítását, miszerint egy régi csatornáról van szó, ezt bizonyítja a fekete agyagos üledék, amely valószínűleg szerves anyagok bomlásából származhatott, és amely szinte teljesen feltöltötte az üreget. A szakemberek arra utasították a kivitelezőt, hogy kotorja ki az agyagréteget, majd az így keletkezett üreget töltsék fel kaviccsal. A munkálatok irányító mérnök elmondta, még a pénteki nap folyamán betömik a járatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!