ERDON Helyi hírek

2010.08.01. 18:05

Sokba kerülnek a munkanélküliek

<p>Szatmár megye - A közalkalmazotti szférában beígért 25 százalékos leépítés révén megspórolt pénzt munkanélküli segélyre fogja költeni az állam, hívta fel a figyelmet az intézkedés hátulütőjére Adrian Stef, a megyei tanács alelnöke.</p>

Azok a polgármesterek, akik a rendelet hatályba lépésétől számítva harminc napon belül nem kezdik meg a leépítéseket, anyagilag és büntetőjogilag is felelősségre vonhatók. A polgármestereket figyelmeztették, hogy a központi finanszírozás mindaddig szünetel, amíg meg nem oldják a leépítéseket, és le nem faragják a személyzeti költségeket. Ugyanakkor 10 ezer és 40 ezer lej közötti pénzbírsággal sújthatók. Az elbocsátásoknak megvannak a maga hátulütői is, hívta fel a figyelmet Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke. Akinek alkalmazotti minőségében 250 euró körüli jövedelme volt, munkanélkülivé válva az államnak több mint 200 eurójába kerül. Ehhez még hozzászámítandó az, hogy a munkanélküliek esetében az állam átvállalja a különböző társadalombiztosítási kötelezettségeket is. Mindez akkor fest így, ha a magánszektorból bocsátanak el valakit. Némileg más helyzettel állunk szemben a közszféra esetében, ugyanis a munkáltató – állami vagy helyi közintézményként – bérkiadásait költségvetési forrásokból fedezi, így az alkalmazott abból a pénzből fizeti vissza adóit és járulékait, amelyet az állami költségvetésből folyósítottak neki. Hogy tételesen mibe kerül az államnak egy munkanélküli, esete válogatja, az viszont vitathatatlan, hogy a munkanélküliséggel kapcsolatos kiadásokat nem lehet csupán a munkanélküli segély összegére redukálni, magyarázta Stef.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!