ERDON Helyi hírek

2010.08.27. 08:33

Pontosít a pénzügyi igazgatóság

<p>A szakmai tevékenységekből származó jövedelem után járó állami járulék késedelemmel történő befizetése, illetve a nyilatkozatok be nem nyújtása 2500 és 5000 lej közötti bírsággal sújtható.</p>

A Szatmár Megyei Adó– és Pénzügyi Igazgatóság (DGFP) megbízott ügyvezető igazgatója, Maier Dan egy közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyben rávilágít a szakmai tevékenységekből származó jövedelem után járó állami járulékok befizetésének módjára. A közleményből kiderül, hogy azon személyeknek kell nyilatkozatot leadniuk és járulékot befizetniük, akik nem alkalmazotti viszonyból származó fizetés típusú jövedelemben részesülnek, tehát mindazok, akik engedéllyel rendelkező magánszemélyek, egyéni vállalkozók vagy szabadfoglalkozásúak. Az érinetetteknek havonta be kell jelenteniük és ki kell fizetniük a valós jövedelem után számított 10,5%-os nyugdíjjárulékot, illetve a 0,5%-os munkanélküli segély-biztosítási járulékot. Negyedévente, az előzetes jövedelembevallás alapján továbbra is fizetni kell az 5,5%-os egészségügyi biztosítási járulékot is. A befizetéséket és a nyilatkozatokat a megyei nyugdíj- és egészségbiztosító pénztáraknál és a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivataloknál kell elvégezniük az érintetteknek. A különböző nyilatkozatokat nem kell minden hónapban leadni, azokat első hónapban kell kitölteni és eljuttatni a megfelelő hatósághoz, az elkövetkező hónapokban csak akkor kell újabb nyilatkozatot leadni, amennyiben változik a járulékfizetési alap. A közleményből kiderül, hogy a jövedelem alapján adózók járulékfizetési alapja nem lehet kevesebb, mint az országos minimálbér. Tehát ha valaki eddig 7200 lejnél (600 x 12) alacsonyabb normával volt bejelentve, annak is minimum a 600 lejre számított járulékokat kell befizetnie. A járulékfizetés havi jövedelemalapja az országos bruttó átlagbér ötszöröse, mely 2010-ben 1 836 lej, aminek az ötszöröse 9 180 lej. Ha a havi jövedelem ezt a szintet meghaladja, akkor csak ennyire kell kiszámolni és kifizetni a járulékokat, amennyiben viszont nem éri el a jövedelemplafont, akkor a megvalósított teljes összegre ki kell fizetni a megszabott járulékokat. Abban az esetben, ha valaki nem fizeti be időben a járulékot és nem adja le a megfelelő nyilatkozatokat, 2500 és 5000 lej közötti bírságra számíthat, amennyiben a rendszer zökkenőmentes üzemel majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!