ERDON Helyi hírek

2010.08.02. 15:50

Péntektől korlátozzák az autóforgalmat a Baross hídon

<p>A nagyváradi Baross (Dacia) hídon történő betonöntési munkálatok miatt autóforgalom-korlátozás lesz itt érvényben. A korlátozás péntek délután 18 órától hétfő hajnali 6 óráig tart, tudtuk meg Csuzi Istvántól, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) igazgatójától.</p>

Gőzerővel halad a munka a nagyváradi Nagyvásár téri körforgalom kialakításánál, mely munkálat keretében a villamossíneket is kicserélik. Csuzi István, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) igazgatója elmondta, hogy a vállalat a munkálatok során eddig betartotta az ütemtervet. A Baross (Dacia) hídon módosítások történtek az eredeti elképzeléshez képest, ugyanis a harminc centis sín alatti alapréteg húsz centisnek bizonyult, így a síncsere folyamán nem lehet majd eléggé aládolgozni, aminek folytán a sín néhány centivel ki fog emelkedni az aszfaltból. „De ez amúgy sem jelent majd problémát az autóforgalom tekintetében, ugyanis szándékunkban áll a síneket kis gömböcskékkel elválasztani az autóforgalomtól” – mondta Csuzi István.
 
Korlátozás
 
Ennél is problematikusabb viszont az, hogy erősebb betonból kell megkötni az alapzatot. Mivel az alapozáshoz választott gyorsmegkötésű beton harminchat óra alatt megköt, viszont ezalatt az idő alatt nem ajánlatos semmilyen rezgésnek, vibrációnak kitenni a betont, ezért 36 órára forgalomkorlátozást kell elrendelni a Baross hídon. A Helyi Közszászállítási Vállalat a munkálatok tervezőjével, kivitelezőjével és a rendőrséggel közösen arról döntött, hogy a hídon péntek délután 18 órától hétfő hajnali 6 óráig menetirányonként egy-egy sávon bonyolódik az autósforgalom. A hídra csak a 3,5 tonnásnál kisebb járművek hajthatnak fel, a megengedett maximális sebesség 5 km/óra. A Ştefan cel Mare sugárútról a központ felé közlekedő, 3,5 tonnánál nehezebb járművek kötelezően le kell majd térjenek a Muzeului utcára, míg Kolozsvárról az Averescu utcán a városba érkező nehézgépjárműveknek tilos lesz ráfordulni a Baross hídra.
 
Látszik a nyomvonal
 
Csuzi István kifejtette, hogy a munkálatok helyszínén már látszik az új villamossín nyomvonala. „Ha időben megérkeznek a villamossínek, a váltók és az automatizálási szekrény, akkor a körforgalom sínpárját augusztus 20-ig be fogjuk fejezni. Augusztus 15–20 magasságában történik meg a váltás, azaz megnyitjuk a villamosforgalmat a nagyállomás felé, és lezárjuk azt a központ irányába. Attól az időponttól kezdve nem közlekedik majd a kettes járat és az egykori olaszi temető felé vezető járat.” Az igazgató szerint szeptember 15-ig befejezik a városban elkezdett mindazon munkálatokat, melyek korlátozzák a villamosforgalmat. Csuzi végezetül hozzátette, hogy a Nagyvásár téri körforgalom végső arculatának kialakítása után lehet majd visszaállítani a gyalogosközlekedést a téren, amely jelenleg a sok gödörtől amúgy is nagyon akadályoztatva van. A munkálatok befejezése után várhatóan a Baross hídnál lévő gyalogátkelőhely átkerül majd a másik, Continental szálló felőli oldalra.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!