ERDON Helyi hírek

2010.08.05. 15:11

Póker: a rendőrök a nyertesek

<p>Rohamosztaggal látogatta meg a rendőrség Várad egyetlen olyan kaszinóját, amely illegálisan működött. Épp egy bajnokságot szakítottak félbe a szerda esti akcióval. Mennek máshova is.</p>

Titkosszolgálati segítséggel találtak rá a váradi rendőrök a bihari megyeszékhelyen működő – tudomásuk szerint egyetlen – illegális kaszinóra, ahol minden este pókerbajnokságok zajlottak. A szerda estit a kommandósok rohama szakította félbe: megszállták a játékbarlangot, mindenkit a földre kényszerítettek, s mindent lefoglaltak, amit ott találtak. Csütörtök délben Adrian Bucur megyei rendőrfőnök és munkatársai rendkívüli sajtótájékoztatón számoltak be a részletekről. Nem tagadták, hogy a legnagyobb hírszerző szolgálat, a SRI segítette a nyomozást. „Nem ez az újdonság, mert volt már együttműködés, a premier az, hogy ezt el is ismerjük, sőt a SRI beleegyezésével közöljük” – tették hozzá. Az illegális kaszinóban 22 személyt értek tetten, közülük 15-en éppen a pókerasztalnál játszottak, s 3 feketén foglalkoztatott krupié bonyolította a bajnokságot. Esténként 18–01 óra között zajlottak a partik, a beugró 30, 70, illetve 100 lej volt. A játékbarlang csak 2 hónapig működött, de a gyanú szerint ezalatt 500 ezer lejnyi forgalmat bonyolított. A lerohanásakor mindenkit elfogtak, de mint megtudtuk, csak a működtetők ellen járnak el, az ügyfelek elleni eljárásoknak nem lenne jogalapja.
 
A részletek
 
 
Több mint 30 rendőr és kommandós nyomult be szerdán 23 óra kürül a nagyváradi ingatlanba, amelyet a 34 éves C. V. és a 39 éves P. G. N. bérelt ki. Alkalmazottaik is voltak: krupiék és felszolgálók, mindannyiukat feketén foglalkoztatták.
Mint kiderült, a kaszinó két hónapja működött, de a rendőrség a SRI révén csak mintegy 2 hete szerzett tudomást róla. Azóta megfigyelték a helyet, s előkészítették a tettenérést. Minden este kártyáztak a játékbarlangban, amelynek kliensei úgy adódtak, hogy szájról szájra járt az információ a „klub” létezéséről. Minden játékosnak 30, 70 vagy 100 lejjel kellett beszállnia, egy-egy bajnokságban 20–25-en vettek részt és általában három vagy négy nyertest hirdettek. Két hónap alatt félmillió új lejnyi forgalma volt a helynek, amely további bevételt termelt abból is, hogy szintén illegálisan bár is működött benne. Nemcsak a játékbarlangnak nem voltak engedélyei, hanem természetesen a bevételeket sem könyvelték le. Ezért a két tulajdonos, azaz C. V. és P. G. N. ellen adócsalás miatt is nyomoznak. Ezen kívül a fő gyanú kaszinó típusú hely engedély nélküli működtetése. Csak ez utóbbi tettért 1–3 évnyi börtönbüntetés szabható ki. A gyanúsítottak szabadlábon várhatják a nyomozati szakasz végét.
Adrian Bucur megyei rendőrfőnök elmondta: ők úgy tudják, hogy ezen kívül nem működik más illegális kaszinó a városban. Az elfogott vendégek ellen egyébként nem indítanak eljárást. Egyrészt erre nem lenne jogalap, másrészt a játékbarlang működtetői olyan látszatot keltettek, mintha a kaszinó teljesen legálisan létezne. Bucur hozzátette: természetesen tudja, hogy magánlakásokban sokan szoktak bajnokságokat rendezni, időnként komoly pénzek forognak, de ezt nem tekintik egyértelműen bűncselekménynek. A tájékoztatón felmerült, hogy nemrégiben a váradi sajtósok is meghívót kaptak mailen egy váradi pókerbajnokságra, amely egy Cuza Vodă utcai lokálba szólt. A rendőrfőnök leszögezte: „Az a hely nem azonos a most felszámolttal, de azért majd benézünk oda is, hiszen ha minden rendben van, akkor nyitott ajtókkal fogadnak. És egyébként más ilyen bajnokságokat is ellenőrizni fogunk még…”
 
 
Ellenérvek
 
A felszámolt illegális kaszinó tulajdonosai azzal próbálták meggyőzni a rendőröket, hogy bemutattak nekik egy okmányt. Ezen irat szerint létrehoztak egy nonprofit szervezetet, amelynek célja a „póker, mint sport” népszerűsítése, s az olimpiai sportágak sorába való felvetetése. A rendőri vezetők tegnap elmondták: ez nem számít komoly mentségnek, hiszen a törvény kimondja, milyen körülmények között, és milyen engedélyekkel lehet kaszinót üzemeltetni, márpedig a két tulajdonos ezen törvényeket is megszegte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!