ERDON Helyi hírek

2010.08.25. 13:55

Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítást

<p>Tánczos Barna mezőgazdasági államtitkár és Antal István, az RMDSZ Udvarhelyszéki képviselőjének jelenlétében nyitották meg ma délelőtt Debrecenben a tizenkilencedik Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítást, amelyen idén több mint háromszáz magyarországi és külföldi termelő, illetve kiállító vesz részt.</p>

A kiállításnak otthont adó Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumában Vaszkó László kiállítás igazgató elmondta, idén új, innovatív élelmiszerek, illetve olyan különleges szarvasmarhafajták vannak jelen a kiállításon, amelyek Magyarországon még nem termeltek tejet.

Tánczos Barna, a román Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumot képviselve elmondta, a meghívásnak örömmel tett eleget, hiszen a két ország között a mezőgazdasági kapcsolatok kiemelkedőek, ami részben a Románia és Magyarország között zajló, igencsak intenzív áruforgalomnak köszönhető. „Véleményem szerint, vidékfejlesztési szempontból a két ország egymásra van utalva, sőt, valósággal együttműködésre van ítélve” – fogalmazott az államtitkár, majd hangsúlyozta, az elmúlt években a két minisztérium, illetve a fennhatóságuk alá tartózó intézmények között is komoly, látványos együttműködések alakultak ki. „Ami pedig ennél is fontosabb az az, hogy e kiállításon olyan személyes, baráti kapcsolatok alakulhatnak ki, amelyek hosszútávon biztosíthatják a székely gazdáknak a magyar termékek, technikák megismerését, a tapasztalatcserét. Remélem, hogy a következő években az erdélyi termelők saját standokkal is megjelennek majd e kiállításon” – mondta el Tánczos Barna a megnyitón, amelyen V. Németh Zsolt, a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkár, valamint Pajna Zoltán, Debrecen város alpolgármestere is részt vettek.

Antal István képviselő, mint elmondta, Vaszkó László igazgatóval évek óta személyes, jó kapcsolatot ápol, s ezzel is magyarázható, hogy a kiállításon minden évben részt vesz. „Azóta folyamatosan igyekszem a székelygazdák számára kapcsolatokat kiépíteni a Hajdú-Bihar megyei termelőkkel, s ennek eredményeképp tavalytól Hargita megye és Hajdú Bihar megye testvérkapcsolatot épített ki egymással, kiemelt tényezőkként kezelve az állattenyésztést, valamint a gyümölcs és zöldség termelést, feldolgozást” – fogalmazott Antal, hozzátéve, bízik abban, hogy Tánczos Barnának a kiállításra való látogatása hozzájárul majd ahhoz, hogy e viszony, intézmények szintjén is, még jobban elmélyüljön.

A Debreceni Egyetem Agrártudományi Centruma egyébként mesteri és doktori, ösztöndíjas képzést kínál romániai, a vidékfejlesztés iránt érdeklődők számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!