ERDON Helyi hírek

2010.08.20. 14:52

Nem kell félni a kutyáktól

<p>Fel fogják újítani a Szatmárnémetiben az ipari park közelében működő sintértelepet, a begyűjtött kóbor ebeket pedig nem csak sterilizálják majd, hanem kezelik is, mielőtt szabadon engednék vagy örökbe adnák.</p>

SzatmárnémetiPolgármesteriHivatala is támogatná a FreeLifeEgyesület által kezdeményezett programot, mely keretében az utcán kóborló kutyákat befogják, sterilizálják és visszaengedik oda, ahonnan befogták vagy örökbe lehet majd fogadni őket — mondta el pénteken az egyesület képviselőivel közösen tartott közös sajtótájékoztatóján IlyésGyula, a megyeközpont polgármestere. Ilyés rámutatott, a megyeközpontban az utóbbi 2–3 évben nem volt megfelelő menhely a kóbor állatok számára, sőt közel egy évig nem gyűjtötték be a kutyákat, mely hatására elszaporodtak a városban. Hozzátette, most már az előírásoknak megfelelő sintértelepre szállítják a városban befogott kutyákat, ott viszont nem tarthatják hosszabb ideig a gazdátlan állatokat, azokat, amelyeket nem fogadnak örökbe, kénytelenek elaltatni. A FreeLifeEgyesület célja a kóbor ebek kezelése, sterilizálása, valamint örökbe adása. Más országokban, de Románia más városaiban is működik már hasonló program a helyi önkormányzat, egyesületek, valamint önkéntesek együttműködésével. A szatmárnémeti tanácsosok a következő egy–két hónapban döntenek majd a program támogatásáról — folytatta Ilyés.
Az állatvédő egyesület képviseletében LucreţiaSimu elmondta, eddig pozitív visszajelzéseket kaptak, céljuk nem csak az állatok, de környezetünk védelme is. A kóbor kutyák populációját többek között úgy lehetne csökkenteni, ha a gazdátlan állatokat sterilizálják. Hangsúlyozta, az embereknek tisztában kell lenniük az állatokat védő törvényekkel. Emellett az egyesület különböző programokat szervez, mely keretében a környezettudatos nevelés kap hangsúlyt. A tanév kezdete után többek között közös foglalkozásokat tartanak majd a DogforLife, valamint az AlphaK–9 egyesületekkel, melyek keretében gyermekek számára tartanak bemutatókat, valamint a helyes állattartásról beszélnek nekik.
CarmenFrăţilă, a FreeLifeEgyesület másik képviselője elmondta, az egy éves tervben többek között az is szerepel, hogy az állattartók körében is népszerűsítsék a házi kedvencek (kutyák és macskák) sterilizálását, mivel a nem kívánt kiskutyák az utcára szoktak kerülni. Utóbbi kampányhoz 14 állatorvosi rendelő csatlakozik majd, mely munkát az állatorvosok önkéntesen végeznek el, a beavatkozásért pedig a gazdáknak kevesebbet kell fizetniük.
A megyeközpontban nem csak sok kóbor eb, de több kóbor macska is van, melyek akár betegségeket is terjeszthetnek, ezért is fontos a program, mivel a befogott állatokat nem csak sterilizálják, hanem féregtelenítik, beoltják és megjelölik, hogy az emberek tudják, ezektől már nem kell tartaniuk. Frăţilă hozzátette, egy sterilizált kutya 90 százalékot veszít agresszivitásából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!