ERDON Helyi hírek

2010.08.03. 16:04

Mi a fiatalok feladata?

<p>Idén a hangsúlyt azokra a missziókra helyezik, amelyekben a fiatalok is aktív szerepet vállalhatnak. Kedden erről tartott előadást ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke tartott előadást.</p>

„Isten az ifjúság, avagy mi vagyunk a jövő?”, ezzel a címmel augusztus 2. és 8. között immár tizennyolcadik alkalommal tartják meg a K.R.I.Sz. Tábort Nagytarnán. A táborban résztvevő fiatalok minden nap egy–egy előadáson vehetnek részt. Tegnap Ft. Csűry István püspök "Ifjúsági misszió az egyházban — a jövő gyülekezete" címmel tartott előadást a táborozók számára.
Előadásában arról is beszélt a püspök, hogy a már meglévő értékeket nem konzerválni kell, hanem újabbakat kell azokhoz adni. Ugyanúgy, mint a sportban, minden területen fontos szerepet játszik az utánpótlás, mert most még, mint fiatalok ülnek a padokban, de hamarosan átveszik a stafétát az idősebb generáció tagjaitól.
Az egyház számára a legnagyobb „veszély” a XX. században a szekularizmus (elvilágiasodás). Példának Krisztus feltámadását és a modern tudomány–adta lehetőségként a klónozást hozta fel Csűry István. Az elvilágiasodás nem állt meg az egyházi intézmények szintjén, beszivárgott az emberek szokásaiba is (már a rádióban is lehet istentiszteletet hallgatni)— folytatta a püspök. Nem elég rádióban meghallgatni az istentiszteletet, a közösségben kell lenni. A szekularizáció eljutott addig, hogy a hívek körében is elterjedt, például az öltözködési szokások terén.
Csűry István szerint az ifjúság számára az egyik fontos kulcsszó a „tenni”. A fiataloknak meg kell nézniük, hogy melyik a járható út. Ebben a szekularizált világban az emberek elvárják, hogy megmondják számukra mit tegyenek, viszont az autonómia ott kezdődik, hogy az autonóm ember saját maga képes döntést hozni — tette hozzá a püspök.
Emellett egyik igen fontos tervéről számolt be a püspök: szeretnének létrehozni egy református kórház hálózatot, ahol olyan embereknek kellene dolgozniuk, akik ezt a mentalitást követik. Ezen személyeknek nem kell feltétlenül református vallásúnak lenniük. A püspök hozzátette, mikor először felvetette ötletét a legpozitív fogadtatás az orvosok részéről érkezett.
Csűry István felhívta a fiatalok figyelmét, hogy úgy tanuljanak, válasszanak szakmát, hogy az valamilyen úton az egyházzal érintkezzen.
Az előadást követően a fiatalok kérdéseket tehettek fel a püspök számára, aki készségesen válaszolt azokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!