ERDON Helyi hírek

2010.08.16. 13:25

Leépítések a kultúrintézményeknél

<p>Nagyvárad - Hétfőn rendkivüli ülést tartott a Bihar Megyei Tanács. Megszavazták az önkormányzatnak alárendelt kulturális intézmények új szerkezeti felépítéséről szóló határozattervezetet, mely leépítéseket feltételez.</p>

A megyei önkormányzatnak alárendelt kulturális entitások szerkezeti felépítésére és működési szabályzatára vonatkozó határozat szerint intézményenként a munkahelyek 5-9 százalékát fogják megszüntetni annak érdekében, hogy elkerüljék a munkakonfliktusokat és a tömeges elbocsátokat. Dumitru Voloşeniuc, a Megyei Tanács liberális alelnöke kifejtette: minderre azért van szükség, mert ellenkező esetben nem biztos, hogy az év utolsó hónapjaiban lenne pénz a bérek folyosítására és a működési költségekre. A demokrata-liberális (PDL) frakció a művelődés miatt aggódott, és azzal vádolta az önkormányzat irányítóit, hogy nekik betudhatóan deficites a költségvetés. Voloşeniuc válaszában azon meggyőződésének adott hangot: a PDL-s kormányzás miatt jutott az egész ország a jelenlegi nehéz helyzetbe. Szabó Ödön RMDSZ-es frakcióvezető megjegyezte: csak két év múlva lesznek helyhatósági választások, korai még a kampánybeszéd. Úgy vélte: igyekeztek bölcs döntéseket hozni, s jó lenne, ha megúsznák ennyivel, s néhány hónap múlva nem lenne szükség további megszorító intézkedésekre. Radu Ţîrle tanácselnök arra hívta fel a figyelmet: csökkentek a bevételek, a jövő évtől kezdve pedig törleszteni kell a felvett hiteleket, s társfinanszírozni a projekteket.
 
Különböző elbocsátások
 
Mint kiderült, a Nagyváradi Állami Színháznál 10 aktív és 19,5 betöltetlen állást szüntetnek meg, főleg a kisegítő személyzet és a zenekar tagjai közül bocsátanak el embereket, a színészeket védeni próbálták. Az Árkádia Gyermek- és Ifjúsági Színháznál megszüntetik a jogi osztályt a jogtanácsosnak az elbocsátásával, valamit elveszíti az állását egy bábszínész a magyar tagozaton és a műhelyben dolgozó egyik asztalos. A Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár esetében összevonják a könyvelési-adminisztratív osztályt a humán erőforrás irodával és megszüntetnek egy-egy adminisztratív referensi, illetve kisegítő posztot, valamint három könyvtárosi állást. A Körösvidéki Múzemtól elbocsátanak egy referenst, két őrt, egy felvigyázót és két múzeológust. A Nagyváradi Állami Filharmóniánál ugyanakkor megszüntetnek 32,5 szabad és 11 betöltött állást és különböző átszervezéseket eszközölnek.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!