ERDON Helyi hírek

2010.08.06. 08:33

Kiöregedő autóbuszparkok Csíkszeredában

<p>Az idei esztendő gazdasági nehézségei a távolsági autóbuszjáratokat üzemeltető vállalatokat is negatívan érintették. A válság a csíkszeredai székhellyel rendelkező személyszállítási társaságokat sem kerülte el.</p>

Vezetőik elmondása szerint a bevételek jelentősen visszaestek a drasztikusan lecsökkent utaslétszám miatt, fejlesztésekre pedig ilyen körülmények között nehezen adódik lehetőség.

Csíkszeredában a legnagyobb autóbuszparkkal rendelkező Open World Kft. 1992-ben alakult, jelenleg hatvanöt kis és nagy autóbuszt – tizennégytől ötven személyesig – üzemeltetnek, egy és huszonöt év közöttieket. A géppark egynegyede modern gépjármű, maximum három évesek. Megyei, nemzetközi és különjáratokat egyaránt működtetnek. A megyeközpontból indulnak buszaik Potyandra, Tusnádra, Balánbányára, de van Csíkszereda–Budapest és Balánbánya–Budapest járatuk is, utóbbi Gyergyószentmiklós érintésével.

Orbán László, az Open World Kft. igazgatója nagyon gyenge évnek minősítette az ideit. Elmondása szerint a tavalyi esztendő sem volt csillogó, de az elmúlt évhez képest 60–70 százalékos visszaesés könyvelhető el a bevételben. A kiadások pedig 20–25 százalékkal növekedtek. „Már ott állunk, hogy épp csak bírjuk, a tarifákat is visszavettük 10–15 százalékkal, mind a menetrend szerinti, mind a különjáratoknál” – fogalmazott Orbán. Hozzáfűzte: nem lehet tudni, mi lesz a vége, de megpróbálják túlélni ezt az évet, ami a jelen kormányzás mellett nem kecsegtet sok jóval. A parkolást a megyei járatoknál a vonalvégen, a külföldi járatok esetében pedig Csíkszenttamáson (ahol van egy nagyobb műhelyük) oldják meg, viszont az új buszok szakszervizét Bukarestben és Budapesten végzik – mondta az igazgató, aki sajnálkozását fejezte ki amiatt is, hogy svéd- és olaszországi járataik fel vannak függesztve érdeklődés hiánya miatt. Az engedélyeztetés módosítása miatt a Jászvásár–Csíkszereda–Nyíregyháza járat is szünetel.

A bérlettel utazók száma megcsappant

Nem jobb a helyzet az Itas Rt.-nél sem. „Sajnos, úgy néz ki, hogy beruházásra nem tudunk gondolni, mert veszteségesek vagyunk” – magyarázta érdeklődésünkre Máthé László igazgató. Kifejtette: „évek óta így megy. Az egyik legfontosabb jövedelemforrás, a bérletesek száma nagyon visszaesett, talán a válság és az elbocsátások okozhatták ezt, de próbálunk felszínen maradni”. Máthé elmondta: tizenöt autóbuszuk van, melyből tizenhárom üzemképes. Egy huszonöt személyes a többi negyven, negyvennégy. A járművek átlagéletkora húsz és harminc év közé tehető, de van egy nyolc éves autóbuszuk is. Járataik mennek Szépvízre, Csicsóba, Mindszentre, Csomortánba, Delnére. Az elöregedett buszoknál sűrűbb a meghibásodás, de minden hat hónapban vizsgáztatják a gépparkot, s ha valami hibát találnak, azt rendbe hozzák, mindemellett pedig a napi karbantartást is elvégzik. Az üzemanyag, a gumiabroncsok, valamint az áfa emelésével a jegyek ára kissé emelkedett. A parkolást az állomás környékén vagy a cég székhelyén oldják meg.

Tizennyolc busszal dolgozik a pillanatnyilag felszámolás alatt lévő csíkszeredai Autotransport Rt. Páll Gyula igazgató elmondta: a felszámolásukról szóló tárgyalás szeptember 7-én lesz, amikor eldől a sorsuk, de addig is dolgoznak. A gépparkjuk átlagban tizenöt–huszonöt éves, de az igazgató elmondása szerint járműveik megfelelő állapotban vannak, a kötelező műszaki vizsgát mindig elvégzik. A buszok idősek, de mindent megtesznek, hogy technikailag megfelelőek legyenek – tudtuk meg Páll Gyulától. Járatokat indítanak a Gyimesekbe, a Kászonokba, Kézdivásárhelyre, Tusnádra, Balánbányára és Szovátára. A válság az Autotransportot is érintette, de próbálnak fennmaradni, nyilatkozta Páll. Hozzáfűzte: a szabadságolások és a cégek csődjei miatt lecsökkent az állandó ingázók száma. A jegyeladások most a nyári szezonban kissé növekedtek a kirándulásoknak köszönhetően. Parkolásra továbbra is az eddigi buszmegállót használják.

Csak azok utaznak, akiknek sürgős

Megkeresésünkre Péter Sándor, az One Impex cég vezetője is panaszkodott, mert a válság még csak most kezd érződni. Elmondta: vállalatuk tíz autóbusszal rendelkezik, melyek között vannak régebbiek és egészen újak is, mikrobuszok és nagy buszok egyaránt. Péter Sándor meglátása szerint mostanában csak az utazik, akinek nagyon sürgős. „Nem úgy utaznak már az emberek, mint azelőtt” – fogalmazott. „A nyári szezonban azért mégsem lehet annyira panaszkodni, mert csoportos utazások vannak rendszeresen” – fűzte hozzá. A beruházásokkal kapcsolatban elmondta: tervek mindig vannak, a gépparkot újítani kell, de a jelenlegi viszonyok között ez kissé nehézkes.

A megyeszékhelyen található buszmegálló környékén, ahol jelenleg parkolnak a járművek megkérdeztünk néhány utast, akik többé-kevésbé elégedettek a szállítási vállalatok szolgáltatásaival. A kényelemre csúcsidőn kívül nem igazán volt kifogásuk, viszont a kora délutáni órákban tapasztalható zsúfoltsággal és a buszok parkolásának megoldatlanságával nincsenek megbékélve.

(www.szekelyhon.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!