ERDON Helyi hírek

2010.08.24. 13:14

Kevesen álltak elő javaslatokkal

<p>Csupán néhány munkaadó jött el a Területi Munkavédelmi Felügyelőség által kezdeményezett találkozóra, melyeken törvénymódosítási javaslatokat, észrevételeket vártak a vállalkozóktól.</p>

A Bihar megyei Területi Munkavédelmi Felügyelőség (ITM) öt képviselője mellett mintegy tíz vállalkozó vett részt a ma délelőtti találkozón. Amint Simona Iancu főfelügyelő elmondta, mivel hamarosan változnak a munkavállalással, munkáltatással kapcsolatos hazai törvények, a megyei ITM kötelességének tartotta kikérni vállalkozók véleményét is arról, hogy milyen változtatásokra van szükség. A javaslatokat augusztus végéig továbbítják a szakminisztériumhoz.
Hosszab periódus
Úgy tűnt, a munkaadók kissé zavarban voltak, eltelt egy idő, míg egyikük végül szót kért. A hölgy azt vetette fel: a munkatörvénykönyv nem tartalmazza sehol a 25%-os bércsökkentést, emiatt nem tudja, hogy bejegyezze-e a változtatásokat a munkakönyvekbe. A főfelügyelő elmondta: vannak, akik elfogadták a csökkentést, mások bírósági úton harcolnak ellene. A bércsökkentést egy sürgősségi határozat írta elő, a munkatörvénykönyv csak általános szabályokat tartalmaz, különleges esetekre vonatkozó konkrét előírásokat nem.
Később a munkaadók felvetették: mivel vannak esetek, amikor nem világos, hogy valakinek megszűnik-e a munkaviszonya és ha igen, pontosan mikortól, jó lenne, ha egy hosszab periódust állapítana meg a törvény arra, hogy ezt jelentsék a felügyelőségnél. Simona Iancu elmondta: a megyei felügyelőség javasolni fogja, hogy a törvény tegyen lehetővé egy ötnapos
periódust a munkaviszony megszűntetésének jelentésére.
Fekete munka
A következő felszólaló azt ecsetelte: nemrég bocsátották el, s mint kiderült, a hét év alatt, amíg volt cégénél dolgozott, nem fizettek utána semmiféle biztosítási járulékot. „Ennél a cégnél egy csomóan dolgoznak munkaszerződés nélkül és önök egyszer sem ellenőriztek ott” - mondta. A főfelügyelő azt javasolta neki, hogy tegyen írásos jelentést, s mellékeljen olyan iratokat, melyek esetleg bizonyítják, hogy valóban ott dolgozott. „Nem juthatunk el mindenhova. 16 ezer aktív cég működik a megyében, nálunk 20 felügyelő végez ellenőrzéseket. Havonta mintegy 150 panasz érkezik hozzánk, melyre 30 napon belül válaszolnunk kell” - mondta. De, mint hozzátette, még e-mailen elküldött névtelen panaszokat is kivizsgálnak, ha fekete munkáról van szó.
A rövid találkozó végén a főfelügyelő elmondta: augusztus végéig várják a törvények változtatásával kapcsolatos írásban tett javaslatokat az ITM-nél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!