ERDON Helyi hírek

2010.08.12. 14:21

Újra a váradi taxizásról

<p>Nagyvárad - A helyi tanács legutóbbi ülése után sajtótájékoztatón is felvetette a váradi taxiszolgáltatás egyre gyengülő minőségének problémáját Sárközy Zoltán RMDSZ-es helyi tanácsos.</p>

Sárközy Zoltán helyi tanácsos elégedetlenségét fejzete ki a csütörtöki sajtótájékoztatatón a nagyváradi taxiszolgáltatásokkal kapcsolatban. Elmondása szerint közel nyolcszáz taxisengedély van kiadva, ami egy 205 ezres lakosú városhoz viszonyítva megfelelő szám, viszont a legutóbbi népszámlálás óta sokan elmentek a városból, így a tanácsos megítélése szerint a város lélekszáma 200 ezer alá süllyedt, és ilyenformán már soknak számít a nyolcszáz taxis. Emellett problémát jelent az, hogy a hivatalosan dolgozó taxisok mellett sok ún. kalóztaxis fuvaroz a vároban, és sajnos meglehetősen elterjedt a taxisok körében az, hogy atlétában, papucsban, vagy éppen mezítláb ülnek a taxi volánja mögé, cigarettáznak, hangosan szól a zene a kocsijukból, és mindemellett a közlekedési szabályokat is előszeretettel áthágják. Sárközy emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat elfogadott egy taxisszabályzatot, amelyet azonban azóta túl jóhiszeműen kezelt, nem figyel eléggé oda arra, hogy betartják-e a taxisok az abban foglaltakat. „Érvényt kell szerezni ennek a szabályzatnak, mert a taxisok visszaélnek a jóhiszeműségünkkel” - fogalmazott Sárközy, aki szerint vagy csökkenteni kell a taxisengedélyek számát vagy be kell tartatni a szabályzatot. Az engédelyek ellenőrzése a közösségi rendőrség feladta lenne, azonban a közúti ellenőrzés a belügyminisztériumi rendőrség hatáskörébe tartozik - válaszolta kérdésünkre a tanácsos, aki azt sem tartaná rossz megoldásnak, ha a taxisok egyenruhában dolgoznának.

 
Megvan!
 
Ugyancsak a tegnapi sajtótájékoztatón jelentette be Sárközy Zoltán azt is, hogy a múlt héten szlovéniai történészek értesítették arról, hogy megtalálták az I. világhábosúban a doberdói hadszíntéren a nagyváradi gyalogezred emlékére felállított negyedik emlékművet is. Mint már arról Sárközy Zoltán, a Pro Liberta Egyesület elnöke korábban beszámolt, a nagyváradi katonák emlékére négy emlékművet állítottak a harcok helyszínén, ezek közül hármat már korábban megtaláltak, így csak ezt a mai Szlovénia területén a Sant Gabriele hegyen lévő emlékmű heéyszínét kellett beazonosítani. Sárközy Zoltán hozzátette, hogy már felvették a kapcsolatot az illetékes szlovén önkormányzattal az egyeztetések érdekében.
 
Beruházások
 
Pásztor Sándor nagyváradi helyi tanácsos ugyenezen a sajtótájékoztatón a Biharpüspökiben megvalósuló beruházásokról számolt be. Bejelentette, hogy a Püsköki (Matei Corvin) úton bevezetik a gázt, és e munkálat befezesése után minden érintett ház bejáratát leaszfaltozzák. Hozzátette, hogy megtörtént a teljes infrastrukturális felújítás a Cornului és a Dornei utcákon. A Kis Körös partrendezési tervének részleteiről szólva elmondta: a folyóvíz 1300 méteres, püspöki szakaszát befednék, és erre bicikliutat létesítenének, de a partszakaszt egészen a határig szabályoznák. A tanácsos elmondta, hogy a projekt már a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban van az országos prioritást élvező projektek között. Ha megkapják a pénzt a partrendezésre, akkor ezt a munkálatot két éven belül be lehet fejezni. A projekt összköltsége hárommillió euró, és ez az összeg kizárólag a központi költségvetédből érkezene, de az említett bicikliutat a város költségvetéséből fedeznék.
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!