ERDON Helyi hírek

2010.08.20. 12:05

Indul az első Waldorf óvoda Biharban

<p>Nagyvárad - Első alkalommal indul Bihar megyében Waldorf-pedagógián alapuló óvodai nevelés. Két román és egy magyar csoport is indul, ez utóbbiban még van néhány betöltetlen hely.</p>

A nagyváradi aradi út mellett található Esthajnalcsillag (Luceafărul) negyed egyik modern épületében funkcionál a 36-os számú, meghosszabbított programmal működő óvoda, melyben a következő tanévtől első alkalommal indulhat Waldorf-pedagógián alapuló óvodai nevelés Bihar megyében. Összesen három - két román és egy magyar - csoportban fog zajlani a gyermekközpontú nevelés. Csütörtök délután annak apropóján kerestük fel a létesítményt, hogy a bukaresti Ileana Vasilescu szakértő tartott mintegy másfél órás előadást a leendő ovisok szülei számára. Előadásában többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a mesélés alapvető fontosságú a gyermek egészséges mentális fejlődése szempontjából. Nem mindegy, hogy mit és hogyan mesélünk gyermekünknek. Ugyanakkor a televízió romboló hatását is kihangsúlyozta. A tartalmas előadás után a szakértő türelmesen válaszolt a szülők által feltett kérdésekre.

Mi is az a Waldorf?


De mi is az a Waldorf? - kérdeztük az itt nevelői munkát végző pedagógusokat, akik nagy lelkesedéssel avattak be ennek a sajátságos módszernek a titkaiba. Mindenekelőtt gyermekközpontúság az a kulcsfogalom, melynek elvét hirdetik a Waldorf-iskolák. A gyermek testi, lelki és szellemi, harmonikus kibontakozását támogatja, és ennek megvalósulása érdekében figyelembe veszi az életkori sajátosságokat és az adott korhoz tartozó fejlődési törvényszerűségeket. Az emberi értékeket hirdető pedagógiai módszer lényegéhez hozzátartozik, hogy a fej, a kéz és a szív egyaránt tanul, érez és alkot. Romániában egyelőre 18 helyen létezik Waldorf-iskola, Nagyváradon pedig a 36-os számú óvodában lesz az első Waldorf-óvoda. Az egyik szülő fontosnak tartotta kiemelni, hogy ez egy állami keretek között működő létesítmény, így nem jár a szülőknek többletköltséggel, ha ide íratják be gyermekeiket. A pedagógusok számára egyébként a Bihar megyei Tanfelügyelőség, a Pedagógusok Háza és a romániai Waldorf Szövetség 5 modulban zajló képzést szervezett, melyen összesen 31-en vesznek részt. A résztvevők magas száma is igazolja, hogy milyen nagy az érdeklődés a Waldorf pedagógiai irányzat iránt. Nem csak óvodák, hanem iskolák is működnek szerte Európában ezen az elven. Nagyváradon egyelőre várat még magára az első Waldorf-iskola. Az óvoda igazgatónőjétől, Lidia Petrică óvónőtől megtudtuk, hogy magyar tagozaton még van néhány betöltetlen szabad hely. 3 és 7 év közötti gyermekeket lehet beíratni. Aki szeretne jelentkezni, az megteheti a 0744-151-153-as telefonszámon. További információk a www.waldorf-oradea.blogspot.com honlapon.    

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!