ERDON Helyi hírek

2010.08.23. 16:28

Időkapszula a földből Váradon!

<p>Bihar megye - 110 &#233;ves &#8222;&#252;zenetet&#8221;<br /> tal&#225;ltak a Nagyv&#225;radi &#193;llami<br /> Sz&#237;nh&#225;z fel&#250;j&#237;t&#225;sakor.<br /> Az id&#337;kapszula a sz&#237;nh&#225;z<br /> &#233;p&#237;t&#233;s&#233;nek megkezd&#233;sekor<br /> ker&#252;lt hely&#233;re, most emelt&#233;k ki onnan.<br /> Nem bontott&#225;k fel azonnal.</p>

Fémkapszulát találtak a nagyváradi színház felújításakor. A leletet a munkások szerint még szombaton találták s állításuk szerint ma kora délutánig érintetlenül hagyták, amikoris a hivatalosságok emelték ki onnan, rendkívüli sajtótájékoztató keretében. Az időkapszula az előcsarnokból nyíló, a földszinti nézőtérre vezető rövid lépcsősor tetején volt elhelyezve, egy márványlap alatt. Szakértők szerint 1900 őszén, Thália temploma felavatásának napján, a díszelőadás előtt helyezhették oda. A régészeti szakemberek tiltakozása miatt ma nem nyitották fel azonnal a fémdobozt, hanem a múzeumba szállították, hogy megfelelő körülmények között vizsgálhassák meg a tartalmát. Úgy tudjuk, két okirat, s esetleg korabeli újságok és pénzérmék lehetnek benne. A szakértők véleménye megoszlik abban, hogy ez mennyire váratlan lelet. Aurel Chiriac múzeumigazgató szerint nem tudták, hogy lehet ott ilyesmi, Péter I. Zoltán helytörténész szerint viszont lehetett sejteni, csak nem volt biztos, hogy még a helyén van. A leleteket a színházban fogják kiállítani.  

Üzenet a múltból 

A román és a magyar színtársulat vezetői, történészek, régészek, valamint a város vezetésének egyes képviselői gyülekeztek ma 13 órakor a felújítás alatt álló váradi színház előcsarnokában. Mindannyian arra a leletre voltak kíváncsiak, amelyet a munkások találtak - elmondásuk szerint még szombaton. A földszinti nézőtérre vezető lépcsősor márványlapjának elmozdításakor leltek egy időkapszulára. A fémdobozt akkor helyzeték oda, amikor megnyitották a színházat, azaz 110 évvel ezelőtt. 

Mit rejthet? 

A rögtönzött tájékoztatón Biró Rozália váradi alpolgármester kifejtette: annak idején különösen szokás volt úgymond az alapkőben üzenetet hagyni a jövő nemzedékeinek. Az alpolgármester az újságírók szeme láttára fel is szerette volna nyitni a fémkapszulát, ám nem javasolta ezt Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója, valamint néhány más jelenlévő szakértő. Ezért a leletet a kiemelése után - egy egyszerű műanyagszatyorba csomagolva - a múzeumba vitték. Florin Herdelea restaurátor elmondta: megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat igényel a felnyitás. Keddre ígérték a részleteket arról, hogy mit tartalmaz a kapszula.Mi úgy tudjuk, a színház megnyitásának napján tartott városházi díszgyűlés jegyzőkönyve lehet a kapszulába, valamint a színház létrehozását szellemileg és anyagilag támogatók névsora - emellett esetleg korabeli újságok és pénzérmék. 

Hogy került oda? 

Péter I. Zoltán helytörténész is jelen volt a lelet kiemelésekor, s kérdéseinkre elmondta: a színház megnyitója 1900 október 15-én volt. Aznap került a márványlap alá a jövőnek szánt bedobozolt üzenet. A teátrum megnyitása alkalmából előbb díszgyűlést tartottak a városházán, kora délután pedig sor került az időkapszula elhelyezésére, Bulyovszky József akkori polgármester jelenlétében. Ezt követően ünnepi műsorral avatták fel Thália templomát, amelynek fénypontja Erkel Hunyadi című művének előadása volt.Ellentmondásosan nyilatkoztak egyébként kérdéseinkre a szakértők arról, nagyon meglepő volt-e ez a lelet. Aurel Chiriac múzeumigazgató szerint abszolút az volt, mivel senki nem tudott a létéről. Péter I. Zoltán azonban azt mondta, lehetett tudni arról, hogy a fémtartályt elhelyezték annak idején, hiszen ennek írásos nyomai vannak. Az nem volt viszont biztos, hogy megvan-e még, az elmúlt több mint egy évszázad történelmi viharai során nem tüntették-e el azt onnan.A felnyitott fémhengert és tartalmát rövidesen kiállítják majd. Lehetséges helyszínként a múzeum után a színház előcsarnoka merült fel - jelen pillanatban ez utóbbi látszik valószínűbbnek. Az időkapszula egy jól kiképzett, külön erre a célra kialakított üregben volt. Ez a hely most üresen maradt. Hogy helyeznek-e oda a mostani felújítás lezárultával esetleg újabb üzenetet a jövő korok számára, arról még nem döntöttek, de Chiriac szerint nem kizárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!