ERDON Helyi hírek

2010.08.08. 13:40

Hirosimáról is megemlékeztek

<p>Két fontos eseményről emlékeztek meg a hívek pénteken a Bazilikában: a 65 évvel ezelőtti hirosimai atomtámadásról, valamint a katolikus egyházban ezen a napon ünnepelt Jézus színeváltozásáról.</p>

Öt órai kezdettel engesztelő szentségimádásra került sor, melyet Mahajduda János tisztelendő vezetett, majd Fodor József általános helynök mutatott be szentmisét a  Bazilikában. Az evangélium Szent Lukács könyvéből szólt és Jézus színeváltozásának történetét beszélte el. Jézus három tanítványával együtt imádkozni megy fel a Tábor hegyre és a három apostolt elnyomja az álom. Ébredésük után történik - a tanítványoknak adott kinyilatkoztatásként -  Jézus megdicsőülése, arcának színeváltozása és ruhájának ragyogása. Két ószövetségi próféta is megjelenik a csodás látomásban, Mózes és Illés, akikkel Jézus beszélget. A látomás után Péter azt javasolja, hogy állítsanak sátrat e szent helyen és telepedjenek meg ott. Azóta is milliók zarándokolnak el évente arra a helyre, ahol a tanítványok előtt Jézus megmutatta isteni mivoltát.
 

Borzalom és iszonyat


Fodor József atya prédikációját azzal folytatta, hogy az előző, fényes és csillogó kép mellett egy ennél iszonyatosabb képet is fel kell eleveníteni. Az emberiség egyik legszomorúbb napja a 65 évvel ezelőtti atombomba-támadás napja, amikor is Hirosimát a földdel egyenlővé tették, majd három nappal később Nagasakit is lebombázták. „A borzalom, és az iszonyat nem álom volt, hanem valóság. Azóta is imádkozunk, mi mást tehetnék. Imádkozzunk az elkövetőkért, azokért, akik életüket vesztették, a szétszakadó családokért, és mindazokért, akik mindmáig magukon hordozzák Hirosima hatását. Imádkozzunk a mai világért, önmagunkért és azért, hogy soha többé ne legyen háború.” - zárta  a prédikációt Fodor József vikárius.


Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!