ERDON Helyi hírek

2010.08.06. 16:45

„Vigyázzatok és imádkozzatok!”

<p>Szatmár megye - Hrubik Béla, a szlovákiai Csemadok országos elnöke szerint a szlovákiai magyarokat a remény élteti.</p>

Elnök úr! Én két legújabb írásából, két mondatot ragadtam ki. Az egyik: Nem akarok gyáva csendet. A másik: Vigyázzatok és imádkozzatok!. Mit akar ezzel üzenni?


A szlovákiai magyarokat mindig a remény éltette — nyilatkozta lapunknak Hrubik Csaba, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési
Szövetség elnöke. Így van ez most is. A jelenlegi kormány megerősítette a lelkeket azzal, hogy megadta a kettős állampolgárság lehetőségét. Szlovákiában sokan még most sem értik, hogy Magyarországon nem csak kormányváltás történt, hanem egy új rendszerváltás is, ami egy nemzetpolitikai változást hozott magával.

Reményt adó üzenet

A nem akarok gyáva csendet című cikkemmel azt akarom üzenni, hogy a nemzethez való tartozás, a nemzetben való gondolkodás nem lehet idő kérdése — folytatja az elnök. — A kilencven éve elszakítottságban élő nemzetrészek számára nincs olyan idő, amikor egy olyan döntés, mint a kettős állampolgárság megadása pozítiv visszhangra találna az ott élő többségi nemzet részéről. Nekünk ragaszkodni kell ahhoz, hogy megkapjuk a kettős állampolgárságot, mert ez megmaradásunk feltétele. A Vigyázzatok és imádkozzatok című felszólításom arra vonatkozik, hogy a Kárpát–medence több elcsatolt részén érezhető, hogy felgyorsult az asszimiláció és nem mindegy, hogy ezeket az időket, hogyan vészeljük át. Mi reménykedtünk a mostani szlovák kormányban, de sokan csalódtak, mert a kormány azt üzeni a szlovákiai magyaroknak, hogy a kiegyezés egyfajta önfeláldozás is. Véleményünk szerint az együttműködés nem lehet önfeláldozás. Együttműködni csak egyenrangú partnerként lehet. Ezért mondom én, hogy: Vigyázzatok és imádkozzatok, szükség van rá, jönnek még jobb idők!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!