ERDON Helyi hírek

2010.08.29. 13:40

Diószegiek találkozója, huszárportya és hangulatos koncertek

<p>Bihar megye - Néha eleredő, majd megszűnő eső kísérte a XIV. Bihardiószegi Napok szombat délutáni / esti programját. A délutáni megnyitón portyázó huszárok is tiszteletüket tették a Zichy kertben. Jó hangulatú koncertet adott a Sugarloaf és Andrea Bălan is.</p>

 
A XIV. Bihardiószegi Napok programját szombat reggel a bográcsosfőző versenyen résztvevők nyitották, tüsténkedésük eredményét a délutáni megnyitón dr.Bacsó László hirdette ki. A polgármester hangsúlyozta, hogy nemzetközi főzőversenyről van szó, mely alkalmat ad családok, ismerősök, sőt, települések találkozására. A 14 csapat összesen 17 féle ételt főzött, ennek megfelelően több kategóriában is osztottak díjakat. Helyi konyhaművészeké lett az első díj a babgulyás (Nelu şi Fănelu csapat), a bográcsgulyás (Gézengúzok), illetve az egyebek kategóriájában (bárány– és halételek – Tárkony csapat). A borjúhúsból készült ételt legjobban a nagyvárad–újvárosi RMDSZ csapata készítette el, míg az álmosdi (Magyarország) Tűzoltók káposztásbabjukért vehettek át első díjat. Azt is megtudtuk, hogy a délelőtt zajlott fociversenyt a csokalyi Interstecs csapat nyerte, a hazai Juniorok gárdáját leszorítva a dobogó második fokára.
 
Három diószegi polgármester
 
Mindezek után következett a megnyitó, melyen dr.Bacsó László kitért arra, hogy a nehéz gazdasági körülmények között hogyan sikerült összehozni mégis a kétnapos ünnepséget, melynek szervezését még márciusban megzedték, és a kezdet előtt egy nappal is dolgoztak rajta. Bihardiószegről példát vehete a bukaresti kormány, vélte Lakatos Péterképviselő, mivel szerinte a nagyközség sikeres EU–pályázatokkal büszkélkedhet, és, bár nagy beruházásokra nincs lehetőség, megtalálták a módot a meglévő ingatlanaik karbantartására. A vendéglátókat és az egybegyűlteket köszöntötte Tóth János, a magyarországi Diósjenő polgármestere, felelevenítve, hogy pár hete a náluk tartott Diós települések találkozóján első ízben ott voltak a Bihar megyeiek is. Ugyancsak köszöntőt mondott a szlovákiai Diószeg polgármestere, Szabó Antalis, emlékeztetve, hogy már tíz éves a két település kapcsolata, azóta törődnek egymással és aggódnak egymásért a kisebbségben élő diószegiek. A beszédek közben megérkeztek a Zichy kertbe a portyán lévő huszárok is, felsorakozásukra utalva mondta Gellért Gyula református lelkész, hogy az ünnepség múltával maradandó értékkel kell maradnia mindenkinek. A rendezvényre áldást kért Fazekas Györgybaptista lelkész is, Szabó Ödön, az RMDSZ megyei ügyvezetője pedig egyebek mellett kitért arra, hogy a fiatalok 14 életévükben kapnak személyi igazolványt, annek alapján az ehhez a „kiadásához” ért községi nap is elnyerte identitását.
 
Huszárok és aranylakodalmasok
 
Az említett huszárok a színpad mellett sorakoztak fel, egynapos portyájukon a helyiek mellett szentjobbiak, debreceniek, szovátaiak (Maros megye) és szentegyháziak (Vlăhiţa, Hargita megye) is részt vettek. A 21 huszár és négy kísérő szekér az Álmosd (a magyarországiak részéről)–Bihardiószeg–Hegyközszentimre–Szentjobb–Bihardiószeg útvonalat járta be, úgy időzítve, hogy az ünnepség megnyitóján érkezzenek vissza Diószegre. A megnyitót követte az aranylakodalmasok köszöntése. A színpaddal szemközt foglalt helyet az a 15 házaspár (pontosabban 13, mert kettő nem jelent meg, nekik a polgármester később kézbesíti ajándékaikat), akik fél évszázada kötöttek házasságot. Ezt a példaértékű hűséget és kitartást méltatta köszöntőjében dr.Bacsó László, illetve Fazekas György lelkész is, Gellért Gyula pedig hozzátette, kívánja, hogy a fiatal(abb) házasok is ismerjék fel azt, amit általában az idősebbek szoktak: a jó házassághoz egyetértés, nyugalom és csend is szükséges. Mindezek után kezdődtek meg a színpadi produkciók. Elsőként iskolások román néptácot adtak elő, majd cigánytánc következett.
 
Hajnalig még volt idő
 
Műfajváltást követően a székelyhídi Control Dance diószegi tánciskolájának kicsi „diákjai” mutatták be tudásukat, Zlăgnean Edina művészeti vezető irányításával szalszát, twisztet, és még sokfajta táncot bemutatva, közreműködött a Control Dance két nagyobb táncosa, Daróczi Alexandra és Kecskés Dalma. Újabb műfajváltás: néptánc. A helyi Szömörce néptánccsoport felcsíki, dunántúli, délalföldi táncokat és gyermekjátékokat mutatott be, a micskei Görböc pedig gyimesi és palatkai táncokat, mindkét csoportot élőben kísérte a debreceni Bakator zenekar. A közben eleredt esőben kellett a közönség mulatós kedvét meghoznia az Amazon Ász együttesnek, az énekes Farkas Zoltán a cigánynótáktól a musical betétdalig minden stílust felvonultatva próbálta ezt megtenni. Kellemes meglepetés volt a Sugarloaf együttes mintegy háromnegyedórás koncertje. Az énekes Dér Heni, illetve a mellette gitájaikat szorongató Szabolcs és Balázs mesterkéletlenül közvetlen kapcsolatot alakított ki a közönséggel, dalaik szövege pedig nem „csepegett”, volt mondanivalójuk, amit még frappáns poénok, néhol iróna is fűszerezett. Ugyancsak meglepetés volt Andrea Bălankoncertje, ami már valóságos show volt: az énekesnő, illetve táncosai – Ema és Viki – minden dalhoz, annak stílusához igazodó újabb és újabb ruhát öltött a színpadon összerakott alkalmi öltözőben, néha pedig már nem lehetett tudni, hogy a dalok nem–e csak a kiegészítői a lendületes koreográfiáknak, melyekben közreműködött a nagyváradi Petrişor is, aki bevallása szerint gyerekkorában éppen Diószegen állt először színpadra. A koncertek közben hol kinyíltak az esernyők, hol összecsukódhattak, a közönség egy része pedig összekötötte a kellemest a … kellemessel, vagyis a sörsártak alatt falatozva és iszogatva figyelte a produkciókat. Koncertek után pedig diszkó következett, hallgatva a Sugarloaf együttes egyik dalára: Hajnalig még van idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!