ERDON Helyi hírek

2010.08.03. 16:08

Csütörtökön rajtol a NÖF

<p>Holnap kezdetét veszi a nyár legnagyobb durranása, a Nagykárolyi Öröm Fesztivál a helyi termálstrandon. Sorozatunkban a szombaton fellépő nagyzenekarokról olvashatnak rövid bemutatót.</p>

Az eddigi legnagyobb méretű nagykárolyi sztárdömpingnek szentelt sorozatunkban igyekszünk bemutatni a fesztiválon fellépő sztáregyütteseket. Rajtuk kívül természetesen több “kiszenekar” fog fellépni, emellett pedig a jelenlévők rengeteg változatos program közül választhatnak
 
A nagyzenekarok:
 
A Kowalsky meg a Vega együttes frontembere Kowalsky Balázs Gyula 1992-től 2007-ig a Black-Out nevű rock-zenekar énekese volt. Ezalatt 1999-ben Jávorszky Bélával megalapította saját zenekarát a Kowalsky meg a Vegát. Első lemezük 2003-ban jelent meg Pimasz grimasz címmel. Cha-Cha 2005-ben technikusként csatlakozott az együtteshez, majd 2006-tól szólógitárosa lett. Jimmy nem sokkal a Vegasztár című album megjelenése után csatlakozott az együtteshez. Sóder pedig 2008 elején társult a zenekarhoz.
 
A Hooligans zenekar 1996-ban alakult a Dance nevű együttesből. Azóta a formáció szinte minden évben új lemezzel és persze rengeteg slágerrel (Királylány, Hotel Mámor, A vér nem válik vizzé …) jelentkezett, és egyre nagyobb rajongótábort alakítottak ki maguk körül. Ennek köszönhetően Magyarország egyik legnépszerűbb pop-rock zenekarává váltak.
A 4 for Dance! nevű magyar táncegyüttes remek teljesítménnyel 3 világbajnoki címet szerzett a rangos világversenyen, a Dance World Cup-on. Az eseményre az együttes három kategóriában – folk-, step- és showtánc – nevezett, és minden kategóriában világbajnok lett. Sőt, showtáncban a „b” produkciójuk is elvitte a 2. helyet.
Az Irie Maffia 2005-ben alakult magyar együttes. Zenei stílusát főleg a reggae és a dancehall műfajok határozzák meg, ezt hip-hop, funk és rock elemekkel ötvözik. Az egyre nagyobb népszerűségre szert tevő zenekar nevének értelmezése: Irie – Jamaikai szleng, jelentése: mosolygós, boldog; a Maffia a nagy csapatból adódóan a családot szimbolizálja.
A Ladánybene 27 az első közismert reggae zenekar Magyarországon. Ők készítették el Magyarországon az első reggae albumot (1991), az első dub albumot (2002), valamint az első riddim albumot (2007). Elidegeníthetetlen érdemük van a reggae zene magyarországi meghonosításában és megismertetésében. Slágerek: Rastafari, Szedegetem, Van még a világon, Kell egy ház.
 
A Folk Error együttes népzenei alapokat és könnyűzenei érzéseket vegyít egészen újszerű módon. Repertoárjuban szerepelnek a saját számok mellett egészen érdekes népzenei feldolgozások is. Többek között egy kis moldvai drum n bass, filmzene székelyföldi módra, erdélyi “rákkenróll” és hasonlók.
A Ritmo Latino kubai-brazil táncegyüttes tagjai immáron 12 éve lépnek fel fergeteges előadásukkal világszerte. Az együttes tagjai kubai és brazil nemzetiségű táncosok, akik capoeira harcosokkal kiegészülve vezetnek be minket a latin világ rejtelmeibe.
 
Az együttes vezetője a kubai származású Daniel, aki már gyermekkora óta tanulja a műsorokon előadott táncokat és szabadidejében is azok oktatásával foglalkozik.
A Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) 2003 kora tavaszán alakult azzal a kimondott szándékkal, hogy a Jamaikáról származó ska stílus, itthon még nem nagyon ismert, tradicionálisabb vonalát megismertesse a hazai közönséggel. Ma már a budapesti klubélet egyik legsikeresebb és legelismertebb zenekaraként sorra adják teltházas bulijaikat.
A PASO zenéje érdekes keveréke a tradicionális ska-nak, a reggae-nek és a 2tone-nak, de természetesen egyéb zenei hatások is felfedezhetők benne a jazztől kezdve a dubig. Szövegviláguk is vegyes, hiszen a viccesebb, könnyedebb témájúak mellett megtalálhatóak társadalomkritikus, az agressziót és a mindenfajta gyűlöletet elítélő darabok is.
A Quimby a Kispál és a Borz mellett a magyar alternative hullám legnevesebb képviselője. Epikus, sanzonos hangvételű dalok, expresszív zenei világ, erőteljes előadásmód, szimbolikus szövegvilág jellemzi, melyet helyenként népi elemekkel fűszereznek.
 
A zenekar 1991-ben alakult Dunaújvárosban. A zenekar elődje a dunaújvárosi Münnich Ferenc Gimnázium - ma Széchenyi István Gimnázium - Október nevű rockzenekara volt, amelynek tagjai Kiss Tibor, Kiss Endre (Kiss Tibor bátyja), Mikuli Ferenc basszusgitáros és Varga Livius voltak. Érettségi után a zenekar szétszéledt és csak 1991-ben sikerült újra egymásra találniuk. Az új együttesnek eleinte különböző nevei voltak, mint például a Cry Baby. A Quimby nevet először a Tilos az Á-ban használták és ez végül is rajtuk ragadt.
A zenekar igen népszerű minden korosztály körében. Az idősebb korosztályt főleg unplugged koncertjeikkel és színházi megjelenéseikkel hódították meg. Legnagyobb slágerek: Autó egy szerpetinten, Most múlik pontosan …
A Ganxsta Zolee és a Kartel a magyarországi rapzene legnevesebb képviselője. A zenekar frontembere, Zana Zoltán (Ganxsta Zolee) 1988-1989 között az Őrjítő Gyógyhullám együttes tagja volt. 1989-ben került a Block nevű együttesbe, majd 1989-1990 között a Dance együttes tagja volt. A Ganxsta Zolee és a Kartelt néhány barátjával közösen 1995-ben alakították. A zenekar elhíresült szókimondó (gyakran vulgáris) dalszövegeiről. Ganxsta Zolee emellett dobosként a Sex Action a KGB és a Jack Jack zenekarok tagja is volt.
 
Csütörtök, augusztus 5:
13 óra: Tréfás Fesztivál sportverseny – termálstrand
13 óra: Graffiti-fal készítés – termálstrand
13 óra: Bombariadó Rockabilly Cirkusz: Hawaii Party – termálstrand
14 óra: Forever’s koncert – kisszínpad
16 óra: Silló Színház: Magyar bokácsia (humoros körkép Erdélyből) – program sátor
18 óra: Búzás Mihály: Nem létező tárgyak tárlata (Interaktív megnyitó) – program sátor
20 óra: Kowalsky meg a vega koncert – nagyszínpad
22 óra: Hooligans koncert – nagyszínpad
 
Péntek, augusztus 6:
13 óra: Tréfás Fesztivál sportverseny 2 – termálstrand
13 óra: Képregény workshop – program sátor
13 óra: Bombariadó Rockabilly Cirkusz: Hawaii Party – termálstrand
15 óra: Busho Fesztivál – program sátor
15 óra: Deity koncert – kisszínpad
16 óra: Freestyle foci-bemutató – kisszínpad
18 óra: Boka Gábor: János Vitéz (Interaktív vásári komédia) – kisszínpad
19.30 óra: 4 for Dance táncbemutató – nagyszínpad
20.30 óra: Irie Maffia koncert – nagyszínpad
22.30 óra: Ladánybene 27 koncert – nagyszínpad
 
Szombat, augusztus 7:
 10 óra: Badár Sándor: Másnapos sátor (stand up comedy) – termálstrand
13 óra: A Tilos Rádió napja – termálstrand
13 óra: Bombariadó Rockabilly Cirkusz: Hawaii Party – termálstrand
16 óra: Viccmondó verseny – kisszínpad
18 óra: Stand up comedy: Rokker Zsolti a Bumerángból, Orosz György (Mikroszkóp színpad) – kisszínpad
19.30 óra: Folk Error koncert – nagyszínpad
21.15 óra: Ritmo Latino Brasil Carneval Show – nagyszínpad
22.30 óra: Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) koncert – nagyszínpad
0.30 óra: DJ Palotai – termálstrand beach
 
Vasárnap, augusztus 8:
9 óra: Főzőverseny – termálstrand
13 óra: Bombariadó Rockabilly Cirkusz: Hawaii Party – termálstrand
13 óra: Közönségtalálkozó Musho Zsolt tetoválóművésszel (Moderátor: Bakáts Tibor Settenkedő) – programsátor
14 óra: A főzőverseny zsűrizése Kozi és Döme, a Paprika TV szakácsai vezetésével – termálstrand
14.30 óra: Geronimo koncert – kisszínpad
16 óra: Knock Out koncert – kisszínpad
19 óra: Tom Stormy Trio koncert – nagyszínpad
20.30 óra: Ganxsta Zolee és a Kartel koncert – nagyszínpad
22.30 óra: Quimby koncert – nagyszínpad
 
*A kisszínpad műsorai még változhatnak.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!