ERDON Helyi hírek

2010.08.22. 14:49

Cseles húzás értünk - Monokról

<p>Érdekes döntés révén kaphatunk többet, mint gondoltuk: állandó lakcímet kaphatnak a BAZ megyei Monokon a kettős állampolgárságért folyamodók. Monok polgármesterét kérdeztük a dologról.</p>

Állandó lakcímet kaphatnak a Borsod–Abaúj–Zemplén megyei Monokon a kettős állampolgárságért folyamodó határon túli magyarok - erről döntött a település képviselő-testülete. A határozat szerint az igénylőket a község önkormányzata Kossuth Lajos szülőházába jelenti be. Szepessy Zsolt, Monok polgármestere azt mondta: a kettős állampolgárságról szóló jogszabály az augusztus 20-i nemzeti ünnepen lépett hatályba – alkalmazni 2011. január 1-jétől kell –, ezért közölte az aktuális időpontban a döntést. Úgy fogalmazott, hogy a monoki önkormányzat a kettős állampolgárság kiteljesedésének elősegítése érdekében lehetővé teszi, hogy az elszakított országrészeken élő magyarok állandó lakosként Monokra bejelentkezhessenek, és ezáltal minden magyar állampolgárnak járó jog megillesse őket.
 
Követőket akarnak
 
Arra kérik Magyarország valamennyi önkormányzatát, kövessék Monok példáját, és biztosítsanak állandó lakcímet a határon túl élő magyar emberek számára.Arra, hogy egyeztetett-e ez ügyben alkotmányjogásszal, jogi szakemberrel, közölte: nem, véleménye szerint nincs szükség erre.
Telefonon értük el Monok polgármesterét, Szepessy Zsoltot. Kérdéseinkre elmondta: nem kizárólag jelképesnek szánták a monoki döntést. „A cél éppen az, hogy kiegészítsük a kettős állampolgárságról szóló törvényt. Igen, ha a kérvényezőknek meglesz az állandó bejelentett lakhelyük Magyarországon, akkor jár majd nekik lakcímkártya, TAJ-kártya és például szavazati jog is. Mi pont ezt akarjuk, vagyis azt, hogy ha valamit ad a magyar állam a határain túl élőknek, akkor ne csak fél kézzel adja. Mindent adjunk meg, vagy semmit” – mondta a polgármester.
A monoki lehetőség azonban attól is függ, mi lesz az őszi önkormányzati választás eredménye. Ha ugyanis más vezetése lesz a településnek, akkor ezt a határozatot még az alkalmazása előtt visszavonhatják. Ha viszont a pártfüggetlenként első mandátumát most kitöltő Szepessy Zsolt marad, akkor elmondása szerint a lehető leghamarabb gyakorlatba ülteti a döntést. Hozzátette: „mivel a a kettős állampolgárságról szóló törvény januártól lesz érvényes, azaz alkalmazható, Monokon is csak ekkortól lehet majd állandó lakcímet igényelni”. Az igényléseket várhatóan csak személyesen fogadják majd. „Csodálatos dolog lenne, ha sok magyar, a különféle elszakított részekről mind a Kossuth-szülőházba lenne bejelentve. Ez a ház ugyanis az önkormányzaté, nyugodtan bejelenthetjük ide az igénylőket, s ennek a szimbolikája is erős. Ráadásul a lakcím tehát számos konkrét jogot is adna még. De azért persze a Kossuth-házban nem lakhat majd senki” – jelezte az elöljáró.
Mint ismeretes, hatályba lépett a kettős állampolgárságról szóló törvény. A jövő év elejétől alkalmazandó jogszabály értelmében kedvezményes, egyszerűsített eljárásban, három hónapon belül állampolgársághoz juthatnak a határon túli magyarok. A honosítás egyéni kérelemre indul, nem automatikus. A határon túli magyaroknak nem kell bejelentett magyarországi lakóhellyel rendelkezniük és az alkotmányos alapismeretek vizsgát sem kell letenniük. A törvénymódosításban nem szerepel a választójog kérdése, s számos olyan jog megadása sem, amelynek megszerzésére viszont a monoki „csel” révén mégis esély adódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!