ERDON Helyi hírek

2010.07.21. 16:15

Vényköteles lesz-e az Algocalmin?

<p>A láz- és fájdalomcsillapító gyógyszer metamozil nevű összetevője miatt vezetnék be, hogy csak receptre lehessen kiváltani a közhasználatú gyógyszert.</p>

A Sanofi-Aventis Zrt. gyógyszergyártó cég kérésére mintegy hat hónapon belül tehetik vénykötelessé azokat a gyógyszereket, melyek a metamizol nevű összetevőt tartalmazzák, hagyta jóvá az Országos Gyógyszer Ügynökség tudományos tanácsa. Ezek a gyógyszerek láz- és fájdalomcsillapítók, ugyanúgy mint az Algocalmin. Az elkövetkező hónapokban a gyógyszertáraknak is be kell rendezkedniük az új szabályok bevezetéséhez. Dr. Láng László, a Szatmár megyei családorvosok egyesületének elnöke szerint azonban, nem szükséges ez az óvintézkedés. „Ennél sokkal toxikusabb gyógyszerek is vannak kereskedelmi forgalomban. Kis mennyiségben egyáltalán nem ártalmas, viszont mint minden más gyógyszernél, ennél is oda kell figyelni az alkalmazására. Sokkal veszélyesebb a kombinált gyógyszerkészítmények, mint például a mindenki által ismert Coldrex használata, melyet több hatóanyag keverékéből állítnak elő. Ezekre az emberek más gyógyszereket is bevesznek, és nem figyelik meg az összetevőket, ami által fenn áll a gyógyszermérgezés lehetősége.” - fejti ki véleményét az családorvos. „Amerikában is betiltották a gyógyszert, viszont a Paracetamol nevű fájdalomcsillapító szerintem sokkal veszélyesebb, ami például nincs betiltva. Minden csak attól függ, hogyan alkalmazzuk. Én eddig a húsz éves praxisom alatt még nem találkoztam olyan esettel, amikor valaki e miatt került volna orvoshoz.” - nyugtat meg mindenkit Dr. Láng. „A statisztikai adatokat tekintve, a metamizol mellékhatásaként említhető meg a csontvelőkárosító hatás, ami egymillió gyógyszer beszedése után is csak 0,2-2 esetben fordul elő. Ugyanígy csökkentheti a szervezetben a fehérvérsejtek számát, ami nagyon extrém esetekben okozhat immunhiányos állapotot.”- teszi hozzá végül Dr. Láng, aki inkább a gyógyszerpiac telítettségének, és gyógyszergyárak lobbizásának tudja be az új intézkedéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!