ERDON Helyi hírek

2010.07.20. 13:14

Változó árak, kevés vásárló

<p>Nagyvárad - Az áruforgalmi adó (áfa/TVA) közelmúltbeli 5 százalékos növelése enyhe árdrágítást idézett elő. Ez inkább a kisboltokban érződik, a bevásárlóközpontok különböző kedvezményekkel csalogatják a vásárlókat.</p>

Nem lehet pontosan megállapítani, hogy a kánikula, a vásárlóerő csökkenése vagy az árdrágítás közül melyik a kiváltó ok (esetleg mindhárom együttesen), egy azonban biztos: az utóbbi időben megcsappant az üzletek forgalma. Keddi körútunk során például azt tapasztaltuk, hogy a nagyobb bevásárlóközpontokhoz vezető járatokon alig vannak utasok, a parkolókban pedig csupán egy-két tucatnyi autó állt. Úgy tünik tehát, hogy leáldozott azoknak az időknek, amikor zsúfolásig telt mikrobuszok indultak a hypermarketek elől. Pedig utóbbiak mindent megtesznek az ügyfélcsalogatás érdekében, különböző árkezdvezményekkel és bónuszakciókkal próbálják meggyőzni őket arról, hogy náluk vásároljanak. Ha jobban megnézzük, több terméket tényleg olcsóbban árulnak, mint a negyedbeli kis ABC-k, s a sok kicsi sokra megy örökigazságot szem előtt tartva, egy nagyobb vásárlókörút alkalmából bizony jelentős pénzösszeget takaríthatunk meg. Másfelől azonban nem lehet minden alkalommal "leugrani" a bevásárlóközpontba, ha mondjuk csupán egy liter tejre vagy egy tasak borsra van szükségünk. No de nézzük a konkrét tényeket: a hipermaketekben 1 kg lisztet 1,25 lejért, 1 liter étolajat 4,09 lejért, 1 liter ecetet 1,34 lejért vagy 1 kg sót 0,91 lejért is vehetünk, míg a kisboltokban rendszerint többe kerülnek ezek az alapélelmiszerek. A rekkenő hőségben arról nem is beszélve, hogy a különböző üdítőitalok is általában 1-2 lejjel olcsóbbak a nagyobb áruházakban.

Piaci árak

Nyáron sokan az élelmiszerpiacok felé orientálódnak, azonban az áfa 5 százalékos növelése itt is éreztette a hatását. Megvan azonban az előnye annak, hogy lehet alkudni, s friss, a kiskertekben termett hazai gyümülcsökből, zöldségekből válogathatunk. Ezekben a napokban a szilva kilója 4-5 lejbe (a minőségtől függően) a kajszibaracké 5-6 lejbe, az őszibaracké 4-5 lejbe, a burgonyáé 1,50-3 lejbe, a padlizsáné 3 lejbe, a zöldpaszulyé 2-3 lejbe, a meggyé 4 lejbe, a paprikáé 2,5-3 lejbe, a paradicsomé pedig 3-4,50 lejbe kerül. Érdekes ugyanakkor, hogy alkalmazkodva a trendhez, újabban a kófák is kinálnak olyan árukat, melyeknek kilója 4 lej 99 banit vagy 6 lej 99 banit kóstál.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!