ERDON Helyi hírek

2010.07.15. 17:12

Sorbanállás az útlevélért

<p>Szatmár megye — Csak érvényes személyazonossági igazolvánnyal lehet útlevelet kérelmezni, ezek száma a nyári hónapokban eléri a napi 100–130 darabot is. Az útlevélosztályon meghosszabították az ügyfélfogadást.</p>

Tekintettel arra, hogy a nyári hónapokban megnövekszik az útlevéligénylések száma, Szatmár megye kormánybiztosa, Radu Giurcă július 15–én életbe lépett rendelete értelmében a Szatmár Megyei Útlevélosztályon hosszabított ügyfélfogadást tartanak. Szatmárnémetiben a Petőfi Sándor utcai hivatal munkatársai az úti okmány kérelmezéséhez szükséges iratokat július 15–től 8.30 és 18 óra között veszik át, a program szeptember 15–ig lesz érvényben. A hivatal irodavezetőjétől, Oltean Floriniţától megtudtuk, az állampolgárokat munkanapokon hétfőtől péntekig várják, az új, ideiglenes úti okmány, amelynek érvényességi ideje egy év, egy nap alatt megkapja az igénylő. Naponta 100–130 igényelnek útlevelet, az elkészült úti okmányt munkanapokon 8.30 és 16 óra között lehet átvenni.

Kiskorúak esetében

A 14 év alatti kiskorúak esetében szükség van az eredeti keresztlevélre és ennek másolatára; a szülők eredeti személyazonossági igazolványára és ezek másolatára; a gyermek előző útlevelére (ha volt), s ami nagyon fontos, — és nem lehet eleget ismételni —, hogy a CEC Bankban és a kincstárban a kiskorú nevére kell az illetékeket befizetni. Abban az esetben, ha felnőttek igényelnek úti okmányt, akkor az eredeti és érvényes személyazonossági igazolványra, és ennek másolatára; a CEC Bankban és a kincstárban befizetett illetékekre és az érvénytelen útlevélre van szükség az igényléshez.

Türelemesen várakoztak

Csütörtök délelőtt ottjártunkkor is sokan álltak sorban azért, hogy útlevélkérelmüket leadják, annak ellenére, hogy a hivatal munkatársai két munkaponton vették át az iratokat az ügyfelektől, de az emberek türelmesen várakoztak. Oltean irodavezető elmondta, hogy a munkarendjük meghosszabbítása és a kérelmek számának a megnövekedése ellenére igyekeznek a lehető legrövidebb idő alatt elkészíteni az okmányokat, és csökkenteni a várakozási időt.

Mennyibe kerül?

Március 1–től a biometrikus útlevél (paşaport simplu elecrtonic) ára 266 lejbe kerül – a 234 lejt a CEC Bankban, míg a 32 lejes konzuli illetéket a kincstárban kell befizetni. Az ideiglenes útlevél (paşaport simplu temporar) 212 lejbe kerül, ebből 80 lejbe kerül maga az útlevél, mely illetéket a CEC Bankban, míg a 32 lejes konzuli illetéket a kincstárban kell befizetni, ugyanakkor ki kell fizetni egy 100 lejes illetéket is.

Karikás Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!