ERDON Helyi hírek

2010.07.07. 14:35

Se pénz, se KIA

<p>A nagyváradi Fodor család több mint egy éve vár arra az autóra, melynek teljes árát már kifizette. De mindhiába vár.</p>

A család kálváriája tavaly áprilisban kezdődött, amikor eldöntötték, hogy vesznek egy KIA márkájú személygépkocsit. Elmentek az a KIA autómárka váradi forgalmazójához, amelynek a  család 2009 június 12-én kifizetett 27.900 lej értékű előleget. Az előleg kifizetésekor azt közölték velük, hogy júliusban megkapják a kocsit, amennyiben kifizetik a teljes összeget. Amikor azonban kifizették a kocsi teljes árát, azaz még 29.400 lejt, a cég egyik társtulajdonosa, E. B. azt mondta nekik, hogy az autó leszállításával késni fognak egy hónapot. Ez a halogatás hónapról hónapra folytatódott. „Összesen 13.735 euró értékű pénzt fizettünk be, és azt ígérték, hogy egy hónap alatt meglesz a kocsi. Egy hónap múlva visszamentünk, és akkor azt mondták, hogy még nem tudják leszállítani a kocsit, mert meg kell kapják a karosszéria számot. A kifizetést igazoló számlára egyébként nem tüntették fel a karosszéria számot. Rá egy hónapra azt mondták, hogy baj van az aradi vámnál, ott nem engedik át a kocsit.  Aztán amikor megint mentünk érdeklődni, akkor már azt mondták, hogy a bukaresti KIA nem engedélyezte azt, hogy leszállítsák az autót Nagyváradra. Mi ekkor már kértük vissza a pénzünket, de ők azzal védekeztek, hogy pénzt nem tudnak visszaadni, merthogy már befektették” - mesélte a feleség a történteket. A család egy évnyi huzavona után megelégelte a dolgot és 2010 júniusában a rendőrséghez fordult. „Azért mentünk csak most a rendőrségre, mert folyamatosan ígérgettek, hogy megvan a kocsi, itt van a kocsi. Még most hétfőn (június 28.  - szerk. megj.) is találkoztunk I. H.-val, a cég ügyvezetőjével, aki elcsalt minket Magyarországra mondván, hogy vesz ő nekünk ott egy kocsit. De csak a tíz százalékát akarta befizetni az autó értékének, amit nem fogadtak el, mert ott csak teljes összeget lehet befizetni” - mesélte az asszony.

 
Vigyázni
 
Mindezek után a Fodor család panaszt nyújtott be a Nagyváradi Bíróság mellett működő ügyészséghez E. B. és I. H. ellen. Az említett panaszban is az áll, hogy a KIA-forgalmazók 13.735 eurónyi összeggel tartoznak nekik. A panaszban említést tesznek arról is, hogy E. B. ugyan felkereste a család ügyvédjét, de ezalkalommal is csak haladékot kért a kocsi leszállításához. A család azért kereste meg szerkesztőségünket, hogy figyelmeztessen másokat is arra, hogy pórul járhatnak, ha nem ügyelnek eléggé. Kérdésünkre válaszolva a panaszos elmondta: „Az nincs meghatározva a szerződésben, hogy mennyi idő alatt kell leszállítaniuk a kocsit. És nem bankon keresztül fizettük ki a pénzt, mert annyira meggyőzték a férjemet és a fiamat, hogy ha kézbe fizetünk, akkor hamarabb megjön a kocsi.” Alina Dinu, a Bihar megyei Rendőrség szóvivője elmondta, hogy a két személy ellen négy panaszt regisztráltak a Bihar Megyei Rendőrfelügyelőségen, és további vizsgálatok folynak arról, hogy vannak-e mások is, akiket hasonló jogsérelem ért.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!