ERDON Helyi hírek

2010.07.16. 12:34

Érmihályfalva: Új menedzser a kórház élén

<p>Bihar megye - Az érmihályfalvi önkormányzat a múlt hónapban vette kezelésébe a helyi egészségügyi központot. Július elsejétől pedig Karsai Attila közgazdász tölti be az intézmény menedzseri tisztségét.</p>

Karsai Attila közgazdás július elsejei hatállyal került az érmihályfalvi egészségügyi központ élére, ideiglenes polgármesteri kinevezéssel. Ez 6 hónapraszól, ami meghosszabítható 3+3 hónapra, és azt követi majd egy versenyvizsga, melyre jelentkezhetnek a magukat alkalmasnak érzők. Az intézmény átvételekor első teendője a leltározás volt, mondta el kérdésünkre Karsai Attila. A pénzügyeket tekintve 300 ezer lejjel tartozott nekik az Egészségügyi Pénztár, időközben ennek felét már megkapták. Saját adósságuk mintegy 50 ezer lej.
 
Kevés a személyzet
A személyzetet 17 fő alkotja. Sürgősen szükség lenne legkevesebb 3 aszisztensre, és egy belgyógyászra. A jelenlegi orvosi kart egy belgyógyász szakorvos, szerződéses alapon dolgozó két fogorvos és egy nőgyógyász, egy félnormával alkalmazott laboráns orvos, és két rezidens (akik tanulmányaik végeztével fognak a városban dolgozni) alkotják. Ekográf és EKG mellett egyes laboratóriumi vizsgálatokat tudnak elvégezni, ebben a negyedévben 156 ezer lejt költhetnek orvosi műszerek vásárlására. A központ épületének karbantartására már régóta nem lehet költeni, hiszen – mint köztudott – éveken át per tárgyát képezte a helyhatóság és az egykori tulajdonos örököse között. Utóbbi nyerte pár hónapja a jogi csatát, az önkormányzat pedig a szakminisztériumtól 4 millió lejtkapott az új központnak kiszemelt Szenkovics–épület renoválására.
 
Egy hónap, tíz hónap
A kivitelezést rendkívűl hátráltatja a már szinte „megszokottnak” nevezhető bürokrácia, de július 8.–án sikerült aláírni a szerződést azzal a cégcsoporttal, mely a tervezést, majd a munkát is végzi: 1 hónap a tervezés, utána 10 hónap a renoválás elvégzésének határideje, tudtuk meg Karsai Attilától. Mindez azt jelenti, hogy augusztus második felében meg kell kezdődjön a munka. A cél: minél több szakorvosnak(pl. röntgen– és gyerekorvos, nőgyógyász) lehetőséget biztosítani, ezért az új központban az eddiginél több rendelőt alakítanak ki. A jelenlegi állapothoz többletet fog jelenteni, hogy lesz halottasház is. Egy korábbi elképzelés volt, hogy a mentőállomást is az új központhoz költöztetik. Ez most nem lehetséges, magyarázta az igazgató–menedzser, mivel a kapott pénz csak renoválásraérkezett, a mentőállomáshoz pedig új épületekre lenne szükség. A lehetőség azonban adott, mivel a Szenkovics bal oldalán lévő épület a telekkel az önkormányzaté, így ott alkalomadtán (értsd. ha lesz rá pénz) mentőállomás és parkolóis kialakítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!