ERDON Helyi hírek

2010.07.14. 14:06

Októbertől elbocsátások az egyetemen

<p>Nagyvárad - Létszámcsökkentésre készül a Nagyváradi Egyetem vezetősége az orvosi és gyógyszerészeti karnál, valamint a vizuális művészetek karánál, hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón.</p>

Amint Cornel Antal rektor elmondta, a két karnál nagyon sok személyt alkalmaztak az évek során, emiatt a költségeik is túlméretezettekké váltak a jövedelmeikhez képest. Ráadásul miközben az állami támogatások csökkennek a gazdasági-pénzügyi krízis jkövetkeztében, az egyetemisták száma is évről évre kisebb.

Néhány adat: az orvosi és gyógyszerészeti karnak jelenleg 450 alkalmazottja van (közülük 50-en kisegítők, irodai alkalmazottak, azaz nem oktatói munkát folytatnak), a diákok száma pedig 3500 körüli. Összehasonlításképp: a környezetvédelmi karnak több hallgatója van, viszont az alkalmazottak száma 130 körüli.

Veszteséges

Az orvosi és gyógyszerészeti kar havonta 432.821 lejes deficitet termel, ez a Nagyváradi Egyetem veszteséges karai által „összehozott” teljes deficit csaknem 50%-a. Június végéig 2.5 millió lejes veszteséget könyvelt el a szóbanforgó kar, s elképzelhető, hogy év végéig ez az összeg megduplázódik - áll a pénzügyi bizottság szakjelentésében. A veszteség túl sok ahhoz, hogy ellensúlyozni lehessen az egyetem által kapott állami támogatásból, s a tandíjak növelése sem oldaná meg a helyzetet, ugyanis ez utóbbi könnyen a hallgatók számának csökkenéséhez vezethetne. A szakjelentés arra mutat rá: mivel az alkalmazottak bére jelenti a költségek 99%-át, a létszámcsökkentés nyomán jelentősen csökkenhetnének a veszteségek.

Kritériumok

Ami pedig a vizuális művészetek karát illeti: 43 alkalmazottal dolgoznak és 220 körüli a hallgatók száma. Amint a rektor elmondta, dolgoznak ott olyan emberek is, akiknek „nem nagyon lenne keresnivalójuk ennél a karnál”. Példaként azt említette meg, hogy az anatómiát egy orvos oktatja a leendő képzőművészeknek.

A hétfői szenátusi gyűlésen megszavazták a két kar „karcsúsítását” célzó kritériumokat. Ezek szerint például előnyben lesznek a felsőbb fokozattal rendelkező alkalmazottak - előadótanárok, professzorok - továbbá azok, akiknek van doktorátusa, de számít majd a tavasszal elvégzett felmérésen elért eredmény is, mely az egyéni teljesítményeket mutatja. Szeptember 14-ig mindkét kar meg kell állapítsa, mely állások szűnnek meg októbertől. Kérdésre válaszolva a rektor elmondta: még nem lehet tudni, hány személyt bocsátanak el, s azt is korai felbecsülni, hogy mekkora összeget takarítanak majd meg a létszámcsökkentés nyomán.

Feliratkozás

Az egyetemi feliratkozásokról is szó esett: a legfrissebb adatok szerint mostanáig 697-en iratkoztak fel a Nagyváradi Egyetemre, azaz nagyjából ugyanannyian, mint tavaly ilyenkor. A feliratkozási időszak július 24-ig tart, kivéve az orvosi és gyógyszerészeti kart, ahol már 19-én vélget ér, s 21-től már vizsgáznak a jelentkezők. Mint már megírtuk, a feliratkozáshoz hétfőtől péntekig 8-14, szombaton és vasárnap pedig 9 és 12 óra között lehet jelentkezni a különböző karok székhelyén. A feliratkozási díj 150 lej.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!