ERDON Helyi hírek

2010.07.28. 17:53

Mi lesz a színház és a filharmónia sorsa?

<p>Nagyvárad - A Megyei Tanács és a Városi Tanács között még mindig nincs megegyezés arról, hogy előbbi átadja-e utóbbinak az állami színházat és az állami filharmóniát, noha az ügyben szavazni kell a pénteki megyei tanácsülésen.</p>

A Bihar Megyei Tanács pénteki ülésének napirendjén szerepel az állami színház és az állami filharmónia helyi tanácsnak való átadásáról szóló határozattervezet, de hogy végül valóban lesz-e érdemi döntés ebben az ügyben, az kérdésessé vált azok után, hogy a néhány napja megszületett belügyminisztériumi és kulturális minisztériumi rendelet értelmében az állami kulturális intézményeket kivették a 63/2010 számú, az önkormányzatok költség-megtakarításáról szóló, létszámcsökkentéssel járó sürgősségi kormányrendelet hatálya alól. Információnk szerint a megváltozott körülmények miatt a megyei tanácsnak már nem fűződik érdeke ahhoz, hogy a város fennhatósága alá kerüljön a két kulturális intézet. Így inkább megtartaná azokat, hiszen sok tekintetben jelentős előrehaladás, és beruházás történt mindkét intézménynél.

 
Változott a helyzet
 
Az ügyben először Gavrucza Tibor megyei tanácsos, a Bihar Megyei tanács kulturális és művelődési szakbizottságának elnöke szólalt meg: „függőben van a kérdés, még ma  sincs eldöntve (július 28-án, szerdán – szerk. megj.), hogy átkerülnek-e, vagy sem az intézmények a városhoz. A dolgok jelenlegi állása szerint valószinűbb az, hogy a színház átkerül a városhoz, a filharmónia pedig nem.” Gavrucza Tibor hozzátette, hogy ebben a kérdésben nincs szükség a megyei tanács kulturális szakbizottságának jóváhagyására, így ez az ügy nem is került a testület elé. A megyei tanácsos hozzátette, hogy ezen intézmények átadás-átvétele kérdésében a megyei és a városi tanács közötti megegyezésre van szükség.
 
Majd pénteken...
 
Ilie Bolojan Nagyvárad polgármestere a fentieknek majdhogynem az ellenkezőjét állította. A polgármester ugyanis lapunknak elmondta, hogy még az említett minisztériumi módosító rendelet kiadása előtt kapott egy felkérést a megyei tanácstól arra vonatkozóan, hogy a város vegye át a két kulturális intézményt. „Időközben azonban kijött ez a rendelet, így a megyei tanács már nincs akkora nyomás alatt, és a kulturális intézményeket sem fenyegeti a megszűnés veszélye. A megyei tanács dolga megoldani a létszámcsökkentési gondokat. Ha átadja nekünk a két intézményt, akkor majd mi racionalizáljuk azok tevékenységét. De persze, a szavazás előtt egyeztetésre lesz szükség a várossal.” Arra a kérdésünkre, hogy amennyiben a megye megszavazza az átadást, a nagyváradi önkormányzat hajlandó lenne-e átvenni mindkét intézményt, Ilie Bolojan ezt válaszolta: „Előbb tudja meg, hogy mit akar a megye, aztán majd válaszolok!” Bolojan már tisztában lehetett a megyei vezetés bizonytalansága felől, ugyanis a mit akar a megye? kérdésünkre válaszolva Mircea Jacan a Bihar Megyei Tanács elnökének, Radu Ţîrlenak a szóvivője azt mondta, hogy még nincs határozott álláspont a megyei tanács részéről ebben a kérdésben. „Még lesz egy tárgyalás, és így holnapra (29-re – szerk. megj.) marad a döntés a megye részéről” –- jelentette ki Mircea Jacan.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!