ERDON Helyi hírek

2010.07.05. 13:44

Mazsorett-tábor a nagyváradi várban

<p>Nagyvárad - A héten a Tempo Majorette Együttes és az M. M. Pódium Kulturális Egyesület ötnapos mazsorett-tábort szervezett kezdő és haladó lányok számára a várban. Meleg Attila nyilatkozott erről honlapunknak.</p>

Meleg Attila előadóművész, az M. M. Pódium Kulturális Egyesület vezetője az erdon.ro-nak elmondta: 1997-ben alapították a Tempo klubban az első mazsorettegyüttest Nagyváradon, mert Érmihályfalván már működött a Siluette a kilencvenes évek elejétől kezdve. Tették ezt azzal a szándékkal, hogy a megyeközpontban is elinduljon ez a hagyomány. 1998-99-ben részt vettek a Debreceni Virágkarneválon, ami nagy odafigyelést igényelt, de ugyanakkor nagy erőt is képviselt az összetartás szempontjából. A csapatépítés tehát jól indult, egyben tudták tartani az akkori, első generációs Tempo-együttest. Ez azt jelentette, hogy 14-15 éves lányokkal dolgoztak együtt, akik tizenhárom év távlatából napjainkban már eltávolódtak a mazsorettől. Az egyetlen olyan alapító tag, aki kitartott, Meleg Réka, ő a csapat jelenlegi koreográfusa. Elvégzett egy tanfolyamot, így mint gyakorló koreográfus a képzéssel is foglalkozik. A mostani csapat különben a harmadik generációs, időközben ugyanis kicserélődött a társaság. "Az a csodálatos ebben, hogy mindig toborzunk újakat, és szinte minden évben újjáélesztjük ezt a foglalkozást", véledett Meleg Attila.
 
Táncegyüttes is
 
Az egykori táncklub hagyományának köszönhetően a lányok legalább 10-15 féle táncot tudnak, melyeket csoportmozgásokba, koreográfiákba öntenek. A csoport tehát egyúttal egy táncegyüttes is, mert az alaptáncok mellett ismernek olyan sztenderd, latin-amerikai, illetve társasági táncokat, melyekkel színvonalasabbá tudják tenni a műsort. Egy mazsorett csoport műsorában ugyanis nem csupán a hagyományos menetelés kell szerepeljen, hanem egyre inkább kérnek tánckoreográfiákat is, például a debreceni fellépéseken, vagy egyéb helyeken. "Több műsorszámra van szükség, ezért folyamatosan fiatalítunk. Vannak a haladók, akik már 4-5 éve tagjai az együttesnek, és tudják a táncok, a botforgatás, menettánc minden csínját-bínját. A tanulók folyamatosan kerülnek be a koreográfiákba, vesznek részt a táncokban, a kezdők pedig még az alapoknál tartanak" magyarázta az előadóművész. Hozzátette: 10-12 évtől indul a képzés, mert sajnos már annyira felpörgött az élet, hogy 18 év felett, amikor egyetemre kerülnek a lányok, már nem biztos, hogy Váradon maradnak, vagy jut idejük ilyesmire.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!