ERDON Helyi hírek

2010.07.26. 17:01

Madarásztak, kirándultak

<p>Szatmár megye - Idén a Túrterebesi Szőlőhegyen szervezete meg nyári madarász táborát a szatmári madártani egyesület.</p>

A Román Madártani Egyesület Szatmári Osztálya július 22 és 25 között madarász tábort szervezett egyesületi tagjai számára a Túrterebesi Szőlőhegyen. Az idei táborban 28-an vettek részt, 21 diák hét felnőtt kíséretében, akik a település iskolájában, és annak udvarán sátrakban szálltak meg. Amint Fazekas Lóránd, az egyesület elnöke elmondta, fontosnak tartják, hogy önállóságra neveljék a fiatalokat, mindenikük segített a tűzrakásban, fát vágtak, bográcsost készítettek, felváltva mosogattak, takarítottak. A tábornak elsősorban a madárvédelem, a madarak megfigyelése a célja, amelyet a Túr menti Természetvédelmi Területen és a „Szőllőhegy” környékén végeztek.

Bejárták a környéket

Délelőttönként bejárták a környező élőhelyeket, távcsővel a tarsolyban megfigyeléseket végeztek a legelőn, a Túr mentén, az erdőben, megmászták a Pusztahegy, Eszterő csúcsokat a Kishegyet.

A magukkal hozott füzetbe feljegyezték a megfigyelt madárfajokat, azok számát, a megfigyelés helyét. Leggyakrabban az énekesmadarakat sikerült megfigyelni, a réti tücsökmadár folyamatosan énekelt. Értékes ragadozó madarakat láttak, köztük volt a vörös vércse, egerészölyv, héja, barna rétihéja, kuvik. Szomorúan tapasztalták, hogy a tölgyerdőben fészkelő fekete-gólyapár, a Túr mente fokozottan védett madara, az idén nem tért vissza fészkébe, és néhány éve már a szürkegém-telep is elhagyta az erdőt. Megfigyelték a színes tollazatú gyurgyalagot, a kőbánya környékén keresett hantmadár most nem került szem elé. Időjárás-megfigyelést is végeztek, érdekes tény, hogy szombat reggeltől vasárnap reggelig 10 fokot esett a hőmérséklet. A természetben végzett megfigyelések mellett felfedezték a környék kulturális értékeit, a túrterebesi műemlékeket, a Kishegyen található Dónát kápolnát. Mike Sándor bemutatta modern szőlészetét, elmagyarázta a gazdálkodás eljárásait.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!