ERDON Helyi hírek

2010.07.11. 17:15

Lázári helyett Pusztadarócon

<p>Egy visszavont tanácsi határozat, a háttérben szőtt szálak, felszín alatt háborgó indulatok övezik a jövő héten sorra kerülő II. Partiumi Híd Fesztivált. A rendezvény szervezője közleményt adott ki.</p>

Krakkó Rudolf, a Szatmári Híd Egyesület elnöke közleményben adott hangot véleményének a második Partiumi Híd Fesztivál kapcsán kialakult helyzetre vonatkozóan. A Szatmári Híd Egyesület elnöksége rendkívüli elnökségi ülést tartott a hétvégén, melyen a tagok úgy ítélték meg, hogy egyértelmű politikai üzenetnek veszik a Lázári Polgármesteri Hivatal és Lázári község helyi tanácsának határozatait, amelyekben saját – korábban írásban adott és határozatban meghozott – döntéseit mondja ki törvényellenesnek. Amint azt megfogalmazták - ez volt ugyanis az egyetlen módja annak, hogy megnehezítsék bizonyos „körök" a rendezvény idei megtartását.
"Nem minősítjük a Lázári Polgármesteri Hivatal egyes alkalmazottainak és a helyi tanács egyes tagjainak viselkedését az ügy kapcsán, sem pedig azokéit, akik visszaélve hatalmi helyzetükkel igyekeztek nyomást gyakorolni rájuk. Saját magukat minősítették döntésükkel, a lelkiismeretükkel és a szavazóikkal pedig önmaguknak kell majd elszámolniuk” – véleményezte a kialakult helyzetet Krakkó Rudolf.
A rendezvény helyszínének szánt terület nagyobbik része még mindig az egyesület rendelkezésére áll, azonban az igencsak elmérgesedett helyzet miatt azt a döntést hozták, hogy nem a sándorhomoki focipályán és környékén tartják idén a rendezvényt.
A sajtóban megjelent híreket követően több magánszemély és jogi személy képviselője is megkereste a szervezőket, hogy magántulajdonban lévő területüket felajánlják a rendezvényhez.
A felajánlások mérlegelése után az a döntés született, hogy az idei Partiumi Híd Fesztivált a Pusztadaróci Református Egyházközség tulajdonában lévő területen tartják meg, Pusztadarócon. Ez a helyszín könnyebben megközelíthető Szatmárnámetiből és a csengersimai határátkelőtől is, érveltek a szervezők.
"Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a negatív döntések ellenére szeretettel várjuk a rendezvény programjaira Lázári, Szárazberek, Sándorhomok és a község többi településeinek a lakóit is, ugyanúgy, ahogy a megye és a határon túli települések minden kedves lakóját. A község lakói ugyanis nem okozói, hanem elsősorban vesztesei a községvezetés vezényszóra történt, hibás döntéseinek. Tudatni szeretnénk ugyanakkor, hogy a meghívottainkat nem ingatták meg a csúnya hírek, és jelen állás szerint mindannyian el fognak jönni, és megtartják zenei és közéleti előadásaikat, lelki és szellemi épülésünket szolgálva ezzel”– áll a közleményben.
A legfrissebb fejlemény szerint Wittner Mária, a FIDESZ Országgyűlési képviselője telefonbeszélgetésen hívta meg Csehi Árpádot, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnökét egy közös beszélgetésre a nemzeti együttműködésről, a Partiumi Híd Fesztiválra.
Krakkó Rudolf elnök továbbá fontosnak tartotta kiemelni, hogy a rendezvény programja és időpontja nem változott és mindenkit szeretettel várnak a második Partiumi Híd Fesztiválra, Pusztadarócra.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!