ERDON Helyi hírek

2010.07.27. 12:33

Állatkert: hamarosan bővítik

<p>Két év alatt kellene kibővíteni és korszerűsíteni a Nagyváradi Állatkertet. Némi késlekedést okoz a hivatalos procedúrában, hogy az eredeti terv módosításra szorult, tudtuk meg.</p>

Bimbó Szuhai Tibor, a RAPAS aligazgatója kérdésünkre elmondta: elkészült ugyan a megvalósíthatósági tanulmány, de mivel több szempontból nem értett egyet az eredeti tervvel, 20 pontból álló módosítást igényelt. Viszont mivel mind a húsz túl nagy pénzügyi többletet jelentett volna (a polgármester utasítása szerint nem léphette túl az eredetileg megállapított összeg 15%-át), végül 16 pontba rendszerezte a szükséges változtatásokat. Készülőben van tehát egy új terv, melyet valószínűleg pár héten belül a helyi tanács elé terjesztenek jóváhagyás végett.
Változtatások
Miután a környezetvédelmiminisztérium rábólint a változtatásokra, egyebek mellett a tulajdonképpeni építkezési engedélyt is meg kell szerezni. Az összes szükséges engedély megszerzését beleszámítva az aligazgató szerint ősszel nekikezdhetnek a munkálatoknak, s ilyen körülmények között a kivitelező szerint tartható a határidő, tette hozzá az aligazgató.
A változtatások között szerepel a húsevők áthelyezése az eredeti tervben szereplő helyükhöz képest, valamint a raktárak áthelyezése úgy, hogy például a széna- és gabonaraktár közel legyen a növényevő állatokhoz, s ne az állatkert túlsó részén épüljön. Az új terv szerint továbbá több mosdó lesz, az orvosi rendelő mellett pedig egy olyan hely, ahol a beteg állatokat karanténba helyezhetik.
Nagyobb terek
A környezetvédelmi minisztérium 19 millió lejjel támogatja az állatkert bővítését és korszerűsítését. „Mivel a versenytárgyalás nyomán ennél kisebb összeget használtunk volna fel, megvan a keret a változtatásokra, s ezekkel egyetértek” - nyilatkozta a minap Marcel Boloş, a polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású projektirodájának vezetője.
Jelenleg 3,7 hektáron terül el az állatkert, s a bővítés nyomán 7,5 hektáros lesz. Majomházat terveznek bele, s tágas, akár ezer négyzetmétert is elérő teret a tigrisek, leopárdok, pumák és ororszlánok számára. Rögtön a bejáratnál játszótér lesz, valamint egy kereskedelmi helyiség, ahol emlékeket lehet majd vásárolni; jobboldalt a növényevő állatok ketrecei, középen pedig a madarak röptetői kapnak helyet. A tervek szerint többek között kenguruk és pelikánok is lesznek majd az állatkertben - az aligazgató szerint mindez attól függ, hogy milyen állatokat tudnak cserével beszerezni. Lovarda, valamint kiállítóterem szintén szerepel az új tervben.
Fokozatosan
Az aligazgató szerint a lépcsőzetes átköltöztetés okozza a legkevesebb megrázkódtatást az állatoknak. „Voltak állatkertek, amelyek felajánlották, hogy bizonyos időre átveszik az állatokat, de ahhoz altatásra van szükség és sokkal jobban megviseli a vadakat. Főleg a medvék, farkasok, oroszlánok azok, amelyek érzékenyek a költöztetésre.
Mint már arról beszámoltunk, a versenytárgyalást az MBS Group nyerte meg. A tulajdonképpeni munkálatokhoz még nem foghattak hozzá, egyelőre csak a RER üvegházainak a bontása, valamint a terület egyengetés zajlik.
Nehézségek
Bimbó Szuhai Tibor aligazgató elmondta: a jelenlegi helyzetet a szinte mindennapos nehézségek jellemzik. „A RAPAS vezetősége nem olyan szinten állatbarát mint jómagam, vagy az állatkert vezetője, s olykor nehéz elmagyarázni, hogy miért van szükség egy bizonyos vitaminra vagy specifikus táplálékra egy-egy állat számára, s hogy minderre pénz kell, nem tudunk mindent adományokból megoldani” - tette hozzá.
 
Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!