ERDON Helyi hírek

2010.07.25. 12:42

Községnapok a bihari földvárban

<p>Az elm&#250;lt h&#233;tv&#233;g&#233;n tizedik<br /> alkalommal szervezt&#233;k meg a K&#246;zs&#233;gi<br /> Napokat a bihari f&#246;ldv&#225;rban. B&#225;r a<br /> megy&#233;ben narancss&#225;rga riaszt&#225;s volt<br /> &#233;rv&#233;nyben, a rendezv&#233;ny els&#337;<br /> napj&#225;t meg&#250;szt&#225;k sz&#225;razon a<br /> helyiek.</p>

Az önkormányzatok gazdasági helyzete miatt több községben döntöttek úgy, hogy idén inkább elhalasztják – vagy szerényebb keretek között szervezik meg – a minden település életében jelentős eseménynek számító falunapokat. Bihar község azon települések közé tartozik, ahol nem maradt el idén a rendezvény. Nagy Gizella polgármesterasszonytól megtudtuk: a tavaly nem szervezték meg a községnapokat, igény viszont volt rá a helyiek és a környékbeliek részéről, ezért úgy döntöttek, hogy idén mindenképpen megtartják. A szervezésben oroszlánrészt vállalt Kocsis Olivér, aki különböző programtervezeteket állított össze, ezek közül választották ki a helyi tanács tagjai azt, mely a leginkább igazodott a költségvetéshez és az igényekhez. Épp miközben a polgármesterasszonnyal beszélgettünk jött az értesítés az Országos Meteorológiai Szolgálattól, hogy Bihar megyében is érvénybe lép az ország más nyugati megyéihez hasonlóan a narancssárga riasztás. Az időjósok becslései szerint maximálisan 70-80 l/nm csapadék, jégeső és szélvihar volt várható a térségben. Ehhez képest szerencsére a községi napok szombati napján az időjárás kegyes volt a bihariakhoz. Az eső csak éjfél után kezdett el esni, a beígért szélsőséges viszonyok pedig elmaradtak. Sajnos a Bihari Napok második napjáról nem mondható el ugyanez.

 
Labdarúgó bajnokság 
Szombat délelőtt labdarúgás bajnoksággal vette kezdetét a két napos rendezvénysorozat. Négy helyi és tizennégy környékbeli csapat nevezett be a megmérettetésre, melynek szervezője Zádori Imre és Orbán Jakab volt. A jelentkező csapatokat négy csoportba osztották be. A szurkolók sportszerű és korrekt játékot láthattak a mérkőzések során. A győztes csapat végül a helyi Cetatea csapata lett, míg a második helyezést a váradi Ghyros King érte el. Dobogós lett még Paptamási csapata. Annak ellenére, hogy a színpadi programok csak 20 órától kezdődtek, a helyiek már délután birtokba vették a lacipecsenyések által felállított sörsátrakat (meg kell hagyni árusból nem volt hiány). A programhoz hűen, pontban nyolc órakkor a margittai Cleavers tánccsoport fellépése kezdte a színpadi produkciók sorát. A népes hip-hop tánccsoport a mini Clevers, a biharszentjánosi Intensity, a váradi Unique, valamint a Mini City táncegyüttesekkel kiegészülve mintegy egy órás produkciót mutattak be.


Sikeres koncertek
Ezt követően két igazi tűzről pattant mennyecske Hortobágyi Ilonka (Raj Zsuzsanna) és Délibábos Piroska (Raj Szilvia), azaz a Pacsirták magyarországi együttes lépett színpadra. A két fiatal hölgy jól felépített műsorát imádta a közönség, olyan ismert mulatós dalok csendültek fel előadásukban, mint "János legyen, fenn a János hegyen..." vagy "Millió rózsaszál". Szintén nagy sikert aratott a sepsiszentgyörgyi Insect paródiazenekar, akik visszatérő vendégei a Bihari Napoknak. Végezetül a kecskeméti Dokk Blues Funky adott három órás, élő koncertet. A tizenegy tagú, világsikereket, funky-t és blues-t játszó csapat, két énekessel, fúvósokkal, basszus és szólógitárral, dobbal és ütősökkel, valamint billentyűs hangszerekkel lépett fel. Örömzenéjüket igazi felüdülés volt hallgatni. A Bihari Napok első napját szabadtéri diszkó zárta.
 

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!