ERDON Helyi hírek

2010.07.06. 17:24

Közlekedési verseny Szatmáron

<p>Országos szintű balesetmegelőzési versenynek ad otthont Szatmárnémeti július 5-9. között. A versenyen 38 megyéből vesznek részt diákok, minden csapatot négy diák és egy tanár alkot.</p>

A versenyre minden megyéből jelentkeztek, azonban Gorj, Mehedinti és Ialomita megyéből nem jöttek el a megmérettetésre a diákok. A rendőrség bűnmegelőzési osztályának munkatársa, Simona Săndulescu elmondta, a verseny során négy próbán – két gyakorlati és két elméleti – kell rátermettségüket bizonyítsák a diákok. A gyakorlati próbák során az oktatópályán elhelyezett akadályok között kell a gyerekek kerékpárral végighaladjanak, majd pedig az „iskolaparknak nevezett pályán a közlkedési szabályok és táblák ismeretéről kell a diákoknak számot adniuk. Az elméleti versenyszámban a közlekedési szabályok ismeretét mérik fel, míg utolsó próbaképen a bíráskodás nehéz feladatát kell a diákoknak elvégezniük.

Hivatalos megnyitó
A közlekedési verseny hivatalos megnyitójára július 6-án került sor. Az erdődi mazsorettcsoport és a mezőpetri, illetve krasznabélteki egyesített fúvószenekar felvezetésében indultak el a versenyre érkezett gyerekek a Székesegyház elől. A menet a központi parkot körbejárva a Szakszervezetek művelődési háza előtt állt meg, ahol a megnyitási ceremónia kezdetét vette. Pataki Csaba alprefektus köszöntőbeszédében kihangsúlyozta a közlekedési szabályok ismeretének fontosságát. A versenyre érkező gyerekektől azt kérte, hogy az elsajátított ismereteket osszák meg barátaikkal, osztálytársaikkal, és a szüleikkel is, mert csak így lehet biztonságos közlekedést kialakítani, és a balesetek számát csökkenteni. Adrian Stef, a megyei tanács alelnöke is köszöntötte a megjelenteket, és beszédében ő is kihangsúlyozta a közlekedésbiztonság fontosságát. Mint kétgyerekes apuka, és mint a megyei tanács alelnöke fontosnak tartja ezt a versenyt, mely Szatmárnémeti hírnevét öregbíti. Capilnas Augustin, az országos közlekedésbiztonsági rendőrség munkatársa is a közlekedésbiztonság fontosságát hangsúlyozta ki elmondva, hogy közlekedni annyit jelent, mint civilizáltan viselkedni, ahol a szabályokat betartják. Talos Constantin, a Szatmár Megyei Rendőrség főfelügyelője gratulált a versenyre érkező gyerekeknek, hisz ők már nyertek azzal, hogy eljutottak az országos megmérettetésre, még akkor is, ha nem győznek. Onet Constantin, a Gyermekek Palotájának igazgatója elmondta, hogy az országos verseny több mint húsz éve kerül megrendezésre, Szatmárnémeti pedig harmadjára ad otthont a döntő versenynek.
Elrajtolt a verseny
A verseny hivatalos megnyitóját követően július 6-án 16 órakor elkezdődtek a gyakorlati megmérettetések. A gyerekek az oktatópályán elhelyezett akadályok között kellett kerékpárral végighaladjanak, majd pedig az „iskolaparknak nevezett pályán a közlkedési szabályok és táblák ismeretéről adtak számot. Az „iskolapark" próba során a diákok a bíráskodás mesterségébe is bekapcsolódtak, a rendőrökkel párhuzamosan ők is zsűrizték a versenyzőket. Holnap az elméleti résszel folytatódik a verseny.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!