ERDON Helyi hírek

2010.07.06. 13:02

Kérni kell az áremelést

<p>Nagyvárad - Valószinűleg áremelésre tesznek majd javaslatot a helyi tanácsnál az önkormányzatnak alárendelt közszolgáltató vállalatok, az viszont még nem világos, hogy ezekre is vonatkozik-e a közalkalmazotti látszámszabályozásról szóló kormányrendelet.</p>

Az áfaemelés és a közalkalmazotti létszámszabályozásról szóló kormányrendeletek helyi vonatkozásairól tájékoztatta lapunkat Petri Csilla, a nagyváradi polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársa. A közalkalmazotti létszámszabályosra vonatkozó jogszabály alapján a  nagyváradi polgármesteri hivatalnak 984 alkalmazottja lehet, de a hivatalban ennél a számnál kevesebb mint száz alkalmazott dolgozik. Az azonban még nem világos, hogy ez a rendelet vonatkozik-e a hivatalnak alárendelt vállalatokra, például a hőerőműre, a közsállítási vállaltra, piacrendészetre stb. is.

„A hivatal személyzeti osztálya már Bukarestben is érdeklődött ezügyben, de még ők sem tudták megmondani, pontosan hogyan kell alkalmazni a rendeletet” - mondta Petri Csilla, akitől megtudtuk, hogy az áfaemelés érinti az önkormányzatnak alárendelt vállalatokat is. „Az önkormányzat nem kötelezheti ezeket a vállalatokat arra, hogy árat emeljenek, viszont, ha nem módosítanak a díjszabáson, akkor a plusz öt százalékos áfát veszteségként kell elkönyveljék. Ahhoz, hogy ezek a vállalatok emelhessék szolgáltatásaik árát, ezirányú igényüket jelezniük kell a helyi tanács felé”, tájékoztatott Petri Csilla.

Áremelés várható
 
Az önkormányzatoknak alárendelt vállalatok csak a helyi tanács határozata alapjén módosíthatják a lakosságnak nyújtott szolgáltatásaik árát. Szabó István a Nagyváradi Hőerőmű fűtési részlegének igagzatója lapunk érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy az áfaemelésről szóló kormányhatározat nem alkalmazandó automatikusan a hőerőmű által nyújtott szolgáltatások áraira. „A Hőerőmű vezetősége megvitatja az előállt helyzetet, és egy javaslatot készít elő, melyet a helyi tanácshoz nyújt be. A tanács a javaslat alapján dönt az új díjszabásokról”, mondta az igazgató, hozzátéve, hogy az ármódosításokat még ebben a hónapban el kell végezni, mert a hó végi óraleolvasások után a számlázást már az új áfa alapján kell kiállítani. A közalkalmazotti létszámszabályozásra vonatkozó rendelet a Hőerőműre nem vonatkozik, ugyanis ez egy részvénytársaság, mondta Szabó István, ennek ellenére lesznek elbocsátások, de nem a hatályba lépő rendelet miatt, hanem azért, mert nemsokára befejeződik a hőközpontok automatizáslása.
Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy hány embert fog érinteni az elbocsátás. A Piac- és Közterület Felügyelet (RAPAS) szolgáltatásainak árait ugyancsak a helyi tanács határozza meg, tudatta lapunkkal Bimbó Szuhai Tibor, a vállalat műszaki igazgatója. Ionel Ban, a nagyváradi köztisztasági szolgáltastást ellátó RER Ecologic Service cég termelési igazgatója elmondta, hogy a vállalat jelenleg is elemzi az áfaemelés miatt keletkezett új helyzetet. „Amennyiben a lakosságot közvetlenül érintő szolgáltatások árait érinti majd a módosítás, akkor az új díjszabásokról a helyi tanács dönt majd, amennyiben viszont csak a a polgármesteri hivatalnak küldött számlák értéke módosul, akkor a RER automatikusan alkalmazhatja az ármódosítást” - közölte Ionel Ban, aki valószinűsítette, hogy a hónap végére születik majd végleges döntés ebben a  kérdésben.
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!