ERDON Helyi hírek

2010.07.08. 12:04

Jelentős támogatások magánszemélyeknek

<p>Bihar megye - Nagy érdeklődés kíséri Bihar megyében a Zöld Ház programot, amelyen belül pénztámogatást igényelhetnek azok a magánszemélyek, akik energiatakarékos fűtési rendszereket vásárolnak.</p>

Az első napokban sorban álltak az igénylők a Bihar megyei Környezetvédelmi Ügynökség irodája előtt, utána kissé csitult az érdeklődés, de csütörtökön, ottjártunkkor is folyamatosan jöttek az emberek leadni a dossziékat. Mint már lapunkban is beszámoltunk róla, a program országszerte július elsején indult, Bihar megye 3.045.392 lejt kapott erre a célra, s az ügynökség eredetileg legfeljebb 500 kérvényt továbbíthaott a minisztérium felé jóváhagyás végett.

Várakozási lista

Megtudtuk: a környezetvédelmi minisztérium legfrissebb utasításai szerint az elkövetkezendőkben 500 kérvény felett is elfogadhatnak továbbiakat úgy, hogy az érintett személyek egyelőre várakozási listára kerülnek.

A Zöld Ház program kizárólag magánszemélyeknek szól, akik energiatakarékos és környezetkímélő fűtési rendszerekkel látnák el otthonukat. A támogatás 3000 és 8000 lej közötti: maximum 6000 lejes támogatás igényelhető a napelemes fűtési rendszerekre, akárcsak a pellet, brikett, vagy más növényi hulladékot hasznosító rendszerek esetén, hőszivattyúkra pedig maximum 8000 lej igényelhető.

Utólag fizetnek

Amint Loredana Ţîrţ szóvivőtől megtudtuk, az első napon - azaz július 1-jén - legalább 200-an jöttek a kérvényezési dossziékkal, s még mindig folyamatos az érdeklődés. A legfrissebb adatok szerint 398 kérvény érkezett a Bihar megyei Környezetvédelmi Hivatalhoz, összesen 2.506.000 lej értékben. A szóvivő arra is felhívta a figyelmet: a www.apmbihor.ro honlapról ki lehet nyomtatni az igénylési dossziéhoz szükséges két űrlapot. Az ügynökség irodájában hétfőtől csütörtökig 8.30-12, valamint 13-16, pénteken pedig 8.30 és 12 óra között fogadják az igénylőket. További információk a www.mmmediu.ro, illetve a www.afm.ro/program casa verde php címeken is találhatók.

A dossziékat Bukarestben bírálják el, s az országos környezetvédelmi hivatal honlapján teszik majd közzé valószínűleg az ősz folyamán azoknak a nevét, akik megkaphatják a támogatást. Ezt követően az érintettek megvásárolhatják a fűtési rendszereket, majd miután leadták a számlákat, egyéb szükséges iratokat, megkaphatják a támogatást is.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!