ERDON Helyi hírek

2010.07.13. 10:29

Jó ütemben haladnak a hulladéktározó munkálataival

<p>A megyei tanácsosok hosszasan vitatkoztak a Szamosdobon épülő hulladéktározó projektjében bekövetkezett változtatás miatt. A vitát kirobbantó napirendi pontot elnapolták a következő ülésre.</p>

A Szamosdobon megépítésre kerülő regionális hulladéktározó munkálataival a kivitelező cég jól halad, várhatóan szeptember végéig elkészül az első modul, mely öt évig oldja meg a hulladék tárolását a megyében, hangzott el a megyei tanács tegnapi ülésén. Az elmúlt időszakban lehullott csapadék hátráltatta a szeméttelepig vezető út kiépítésének munkálatait, de most gőzerővel dolgoznak a munkások. A vasárnapi esőzést követően a már kialakított földúton 40 cm-es víz állt, tudtuk meg Bartha Páltól, az Unio Rt. építészmérnökétől, a munkálatok vezetőjétől. A 7992 méter hosszú út erdőn halad át, emiatt is akadályokba ütköztek a munkálatok során, de a munkálatvezető számításai szerint legkésőbb két hónapon belül elkészül az út.
A Szatmár Megyei Tanács tegnapi ülésén több döntés is született a szamosdobi regionális hulladéktározó üzemeltetését illetően. Stanescu Sorin, a Romair Consulting vállalat műszaki mérnöke részletesen ismertette a szeméttároló projektjét és a munkálatok jelenlegi állását. A 74 millió lejes (áfa nélküli összeg) projektből elkészül a regionális hulladéktározó első modulja, a bekötőút és a hulladék feldolgozásához szükséges berendezéseket is megvásárolják, illteve beszerelik. Stanescu elmondta, hogy jelenleg három cég, ötven fős közös munkacsoportja dolgozik a szeméttelep kialakításán (Ecosoil, Geiger, Unio). A technikai rész a válogató és a komposztáló részre osztható. A hulladék után keletkező folyadékot egy tisztító berendezéssen szűrik majd át, és a megtisztított vizet egy öt kilométeres csatornahálózaton vezetik el a Homoród-kanálisba. A regionális hulladéktározó mellett két átjátszó-állomás (Nagykároly és Avasfelsőfalu), ugyanakkor négy mikroállomás (Sárközújlak, Krasznabéltek, Tasnád, Szamosborhíd) is kialakításra kerül. Az első kettő a szemét átválogatására is alkalmas lesz, míg az utóbbi négy csak gyűjtőpontként funkcionál, ahol az összegyűjtött szemetet legtöbb 72 órán át tárolják majd.
Elkészült az ideiglenes platform
A technikai rész felszerelése körül alakult ki a vita, mert a munkálatokat kivitelező cég megváltoztatta a felszereléseket beszállító cégeket, mondván, hogy a jelenlegi ajánlat sokkal kedvezőbb anyagi, garanciális és minőségi szempontból is, mondta Stanescu. A vita a tanácsosok és Mircea Govor, a megyei tanács alelnöke, illetve Valentin Macec tanácsos között személyeskedésig fajult, végül a napirendi pontot elnapolták. A tanácsülésen megszavazták, hogy a szeméttárolási illeték köbméterenként 18 lej lesz a regionális hulladéktelepen. Csehi Árpád tanácselnök elmondta, hogy a legnagyobb Szatmár megyei beruházás körüli munkálatok folynak, és ha az időjárás nem szól közbe, időre befejezik. Mivel július 17-ig be kell zárni a még működő szatmárnémeti és tasnádi szeméttelepeket, ezt követően már csak a szamosdobi hulladéktározóba szállítható a megyében összegyűlt szemét, itt ugyanis elkészült az ideiglenes platform, ahová várhatóan július 19-én szállítják az első autó szemetet, mondta Csehi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!