ERDON Helyi hírek

2010.07.20. 16:08

Hűvös menedékhelyek kánikula idején

<p>Nagyvárad - Péntek óta nyitva vannak a Polgármesteri Hivatal által, a kánikula miatt kialakított elsősegélynyújtó konténerek Nagyvárad néhány forgalmasabb helyszínén. Mi is felkerestük az egyiket.</p>

A nyári kánikulában jól eshet ha csak néhány percre is megpihenni egy fa hűvös árnyékában vagy egy szökőkút közelében. Az idősebbek ugyanakkor a cukorbetegek nagy veszélynek vannak kitéve az elviselhetetlen hőség miatt, ezért is fontos, hogy legyen egy menedékhely, ahol az ember jártában-keltében megpihenhet. Az elsősegélynyújtó konténerek, melyeket a Polgármesteri Hivatal állíttatott fel, ilyenkor hasznos létesítményeknek bizonyulnak. Kedden, a déli hőségben kerestük fel az egyik ilyen konténert. Egy kedves asszisztensnő fogadott, akivel hosszasan elbeszélgettünk arról, hogy mit lehet tenni ilyen melegben a hőségérzet csökkentése és egészségünk megőrzése érdekében. A hölgy - aki két nagyváradi óvodában is dolgozik, mint egészségügyi asszisztens - arra hívta fel a figyelmet, hogy hordjunk magunkkal mindig egy palack vizet vagy cukor nélküli teát , s ha nem is vagyunk szomjasak, időnként kortyoljunk bele az üveg tartalmába. Fogyasszunk könnyű ételeket, főleg gyümölcsöt és zöldséget és ne igyunk szeszes italokat.

Jó tanácsok

Fontos, hogy jól szellőző, világos színű ruhákat és nyitott lábbelit viseljünk. Amennyiben lehetőségünk van rá, kerüljük el a napon való tartózkodást 11 és 16 óra között. Ezek olyan jó tanácsok, melyeket gyakran hallunk a televízióban, olvassuk az újságok hasábjain is, mégsem tartjuk be őket. A tapasztalat azt mutatja, hogy az orvosi intelmek ellenére nagyon sok nyugdíjas a legnagyobb hőségben indul el bevásárolni a piacokra, pedig őket veszélyezteti a legjobban a hőség. Ezt igazolja, hogy míg az asszisztenssel beszélgettünk három idős korú hölgy is betért a pár négyzetméteres, de hűvös konténerbe rosszullétre, szédülésre, magas vérnyomásra hivatkozva. A vérnyomás megmérése után ásványvizet, majd pedig néhány jó tanácsot kaptak. Sokszor a fizikai rosszullétekhez nagyban hozzájárul lelki állapotunk vagy a hétköznapi gondokon való idegeskedés is. Egészségünk megőrzése érdekében figyeljünk oda szervezetünkre, és neveljük gyermekeinket is az egészséges életmódra, tanácsolta az asszisztensnő.

Péntek óta nyitva

Mint ahogy Adina Sarcatól, a Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának koordinációs munkatársától megtudtuk a nagyváradi öt konténer a Kossuth utcai parkolóban, a Fő utca és a Nagysándor utca kereszteződésében, továbbá az ősi, a rogériuszi és a Decebal piacok közelében található. Pénteken 14 órától nyitották meg a konténerek kapuit, és naponta 10 és 18 óra között látogathatók. Máris sokan keresték fel ezeket, például a Széles utcait péntek óta 22-en. Főleg idősebbek, valamint a piacokon árulók veszik igénybe az ingyenes szolgáltatást.
Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!