ERDON Helyi hírek

2010.07.01. 08:25

Hajszálon múlt, de kapott helyet Lázári községben a Partiumi Hid Fesztivál

<p>Szatmár megye - Voltak olyan hangok, hogy magyar támad magyar ellen Szatmár megyében, de végül nem bizonyult igaznak az összeesküvés-elmélet és megrendezhetik Lázári község területén a Partiumi Híd Fesztivált.</p>

Már a tavalyi Partiumi Híd Fesztivál is felkavarta Szatmár megyében a kedélyeket, sőt, olyan hírek is szárnyra keltek, hogy az RMDSZ komoly „parancsokat” adott ki arra vonatkozólag, hogy egy olyan rendezvény, amelyen a magyarországi Jobbik Magyarországért Mozgalom néhány tagja, köztük Vona Gábor pártelnök is részt vesz, nem kívánatos. Akkor azonban már nem lehetett visszavonni az együttműködési szerződést. Mivel a nemzettudat megőrzését célzó rendezvény — néhány szervezési bakitól eltekintve — népszerűnek bizonyult, a Partiumi Híd Egyesület természetesnek tartotta, hogy idén is megszervezi a fesztivált. A választásuk Lázári községre esett, és június 8-án be is iktatták kérelmüket a polgármesteri hivatalnál, amelyet azután részletesen a június 29-i tanácsülésen tárgyalt meg Lázári Helyi Tanácsa. Már a tanácsülést megelőző frakcióülések is a fesztivál napirendi pontjának megtárgyalásától voltak hangosak, s a kifogások keresése folytatódott a napirendi pont megtárgyalásánál is. A legnagyobb gondot az okozta, hogy az egyesület által kért 2,66 hektáros területből 1,1 hektár az a legelőrész, amelyet a májusi tanácsülésen a Plopul Egyesület számára átadott a helyi tanács legelő céljára, és arra már szubvenciót is kérvényeztek, így csak a fennmaradó részről dönthettek a tanácsosok, amely történetesen a Sándorhomok és Szárazberek közötti futballpálya.
A tanácsosok egy része erősen kardoskodott amellett, hogy halasszák el a rendezvényt, és 2011-ben már januárban fogjanak neki a szervezésnek, mert jelen állapotban lehet, hogy inkább eltántorítaná a külföldről érkezőket a község kinézete, mintsem, hogy jövőre is visszavonzza őket. Mások azt kifogásolták, hogy ha lemondanak a Lázári Napjáról és a Bocskai Napokról pénzhiány miatt, akkor ne fektessenek be pénzt egy teljesen idegen rendezvénybe. Krakkó Rudolf, az egyesület vezetője és a rendezvény főszervezője kifejtette, hogy a hivatal részéről minimális befektetésre lenne szükség, ami kimerül a víz- és áramhasználati lehetőségben, valamint az egészségügyi felügyelet biztosításának kérdésében. Lengyel István, Lázári polgármestere megnyugtatta a tanácsosokat, hogy a maga részéről sem tartja valószínűnek, hogy jelentős lenne az összeg, amellyel a rendezvényt támogatnák, egyedül a mezőre vezető lejárót szeretnék addigra elkészíteni, de azt sem az esemény miatt, hanem azért, hogy a futballpályát megvédjék, és összeköttetést teremtsenek a megyei rangú út és a mezei út között, amelyet a későbbiekben használni fognak a gazdák. A kikötés mindössze annyi volt a napirendi pont szavazásra bocsátása előtt, hogy a területet olyan állapotban kell hagyják, ahogy azt kapták, valamint rendelkezniük kell az összes szükséges engedéllyel. Mivel a vélemények és ellenvélemények ütköztetése során a tanácsosok egy része elbizonytalanodott, tartottak egy rövid szünetet, amely után a jelenlévő tanácsok többsége igent mondott a kezdeményezésre, amely nem csak a nemzettudat erősítésében játszik szerepet, hanem Lázári községet is felhelyezi a térképre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!