ERDON Helyi hírek

2010.07.13. 17:11

Gyerekotthon lehet a Stubenberg kastélyban

<p>Bihar megye - Kedden délelőtt Székelyhídon járt a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője, Böjte Csaba, aki átvette Béres Csaba polgármestertől azt a szerződés–ajánlatot, melynek alapján a Stubenber kastélyt gyerekotthonná alakítanák.</p>

A székelyhídi Stubenberg kastély évtizedekig adott otthont a helyi iskolának. Az épület állaga már abban az időben is nagyon romlott, és a célnak sem volt megfelelő. Miután a tanítás 2008 őszén az új iskolában kezdődött meg, a kiüresedett épület még gyorsabban haladt az enyészet útján. Mi lesz a kastéllyal? A kérdés az egész várost foglalkoztatta, annál is inkább, mert szemük előtt lebeget a központbeli magtár épületének esete, mely ebek harmincadjára jutott. Mint arról korábban beszámoltunk, hasznosítására több ötlet is megfogalmazódott, a hiány inkább a kivitelezéshez szükséges pénzben mutatkozott.

Kastélyt, kertet

A gond most megoldódni látszik: a Helyi Tanács pozitív választ adott a dévai Szent Ferenc Alapítvány megkeresésére, hogy a kastélyban gyerekotthon létesüljön, úgy, hogy ne csak az épületet, de annak kertjét is rendbeszedjék, és látogatható legyen a helyi lakosok számára. Ugyanakkor a kastély nagyterme is rendelkezésre áll majd közösségi események megrendezésére. „Szeretnénk, hogy a Szent Ferenc Alapítvány, és annak munkatársai Isten áldását jelentsék nem csak a majd az otthonban lakó gyerekeknek, de egész Székelyhídnak”, fogalmazott kérdésünkre Böjte Csaba.

Akarat és kitartás kell

Az alapítvány vezetője a Volt egyszer egy Érmellék nevű táborba érkezett kedden délelőtt Székelyhídra. A református templomban tartott rendkívül (de tőle megszokott) közvetlen stílusban előadást a fiataloknak és az érdeklődő felnőtteknek, melyben úgy fogalmazott, hogy „a Teremtő senkit nem üres sms–ként, vagy csak csomagolóanyagként köldött a világba. Mindenkiben van érték, mindenki tehetséges valamiben, csak akarat és kitartás kell a kiaknázásához”. Ilyan kitartó munka vezetett oda, hogy a dévai Szent Ferenc Alapítvány már a székelyhídi Stubenberg kastély megmentésére is vállalkozhat.

Szerződés a hónap végén

Székelyhídon több, mint egy éve működik az alapítvány égisze alatt az a napközi, melyet magánszemélyek, vállalkozók és az önkormányzat is támogat. Ez a jó szándék vezetett oda, hogy a kapcsolat folytatódhat, fejtette ki kérdésünkre Béres Csaba székelyhídi polgármester. Az iskola két éve költözött ki a Stubenberg kastélyból, és már akkor megkeserték az alapítványt, de még nem jött létre a megállapodás. Most viszont eljött az ideje, és a Magyarországon illetve a Romániában az adókból az alapítványnak felajánlott 1 és 2 százalékoknak is köszönhetően megkezdődhet a beruházás, tette hozzá az elöljáró. A múlt hónapban került az alapítvány kérése a Helyi Tanács elé, a képviselő–testület pedig örömmel adott pozitív választ. Kedden a polgármester egy szerződés–tervezetet adott át Böjte Csabának, hogy jogászok ellenőrzése után várhatóan még a hónap végén sor kerülhessen az aláírásra, és egy éven belül akár a kastély teljes renoválása is megtörténjen. Augusztus elsejére egy nagy parktakarítási akciót szervez az önkormányzat, hogy utána kezdődhessen a felújítás, mondta Béres Csaba.

Érezzék magukénak

Azt szoktam mondani, hogy a tyúk előbb tojjon, aztán kotkodácsoljon. Igazából a tojás még nem született meg, de kialakult egy nagyon jó kapcsolat a polgármesterrel, a plébános és a tisztelendő urakkal, és ők is bíztattak és bátorítottak, hogy az ebben a térségben élő gyerekeknek teremtsünk egy otthont, és erre igen alkalmasnak tűnik ez a régi, egykor államosított, most a Polgármesteri Hivatal tulajdonában lévő kastély”, mondta kérdésünkre Böjte Csaba. Szerinte is a hónap végéig megszülethet egy szerződés, melyben az alapítvány 49 évre átvenné az épületet, amit szeretnének minél hamarabb felújítani. De nem csak a gyerekek számára tennék otthonná, hanem szeretnék, hogy „a székelyhídiak a parkot is a magukénak érezzék, csakúgy, mint az otthont, a kastély nagytermében pedig akár bálokat, találkozókat lehessen tartani”. Én remélem, hogy a múltat is egy kicsit fel tudjuk tárni a kastély felújításával, és sok szép dolgot tudunk még együtt megálmodni és megvalósítani, tette hozzá Böjte Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!