ERDON Helyi hírek

2010.07.30. 13:28

Generációs találkozót szerveztek

<p>Nagyvárad - Gyermekotthonok lakói számára szervezett egy egész napon át tartó generációs találkozót a Máltai Segélyszolgálat, a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.</p>

A Máltai Segélyszolgálat nagyváradi szervezete rendszeresen szervez közös foglalkozásokat az idősebb és fiatalabb generáció számára. A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületével közreműködve olyan gyermekeket vonnak be programjaikba, akik számára idegen a nagyszülő fogalma és szerepe. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat váradi fiókja is szervez hasonló gyermekfoglalkozásokat A színek világa címmel. Ezt a két programot hozta „egy kalap alá” pénteken a két szervezet, illetve a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság. Az egész napos program a Sas-palota MIDESZ-irodájában kezdődött 30 gyermek részvételével. Szántó Ildikótól, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat váradi fiókjának vezetőjétől megtudtuk, hogy öt nevelőotthonból érkeztek résztvevők: a szentjobbi Szent István Gyermekotthonból, a bélfenyéri Szent Miklós Gyermekotthonból, a nagyváradi Júlia Központból, a Magányos Jegenyék Gyermek- és Családvédelmi Központból, valamint a Gálospetri Gyermekotthonból.

Gyöngyfűzés

A nevelőintézetek lakói először az idősebbekkel közös kézműves foglalkozáson – többek között gyöngyfűzésen – vettek részt. Az ebéd után a csapat látogatást tett a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárba, ahol a könyvek rejtelmes birodalmával ismerkedhettek meg a gyerekek. Többen közülük most jártak először tékában. Itt egy zenés kis műsort is összeállítottak a számukra. A rövid kirándulás végállomása az állatkert volt, ahol úgyszintén ritkán fordulnak meg az otthonokban nevelkedő gyermekek. Szántó Ildikó érdeklődésünkre elmondta, a program célja, hogy megismerkedjenek egymással a gyerekek, érezzék azt, hogy nincsenek egyedül. Ugyanakkor a találkozó alkalmat teremt arra, hogy az idősebb generációval is kapcsolatba kerüljenek. A gyerekekkel egyébként a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének tagjai és a Gyermekvédelmi Igazgatóság munkatársai foglalkoztak. A nap folyamán Szarka Árpád gyermekvédelmi igazgató és Dr. Földes Béla, a Máltai Segélyszolgálat nagyváradi szervezetének elnöke is csatlakozott a programhoz.

Az ökuménia jegyében

Földes doktor elmondta: „Közismert, hogy Romániában évtizedek óta és jelenleg is társadalmi gond a szülő által elhagyott gyermekek sorsa. Bihar megyében a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság évek óta együttműködik az egyházközeli gyermekotthonokkal. A Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, a Máltai Segélyszolgálat és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kezdeményezte, hogy ma itt 5 intézményből a gondozásban levő gyerekek egymással ismerkedjenek, barátságokat kössenek, a Megyei Könyvtárat, az állatkertet meglátogatva élményt szerezzenek. A szervezők örömére szolgál, hogy Böcskei László katolikus püspök elküldte erre a programra Szabó Ervin ifjúsági lelkészt, Csűry István református püspök pedig Petrucz Izabella jogi referenst. A szervezők a továbbiakban is terveznek olyan eseményeket, ahol a szórakozáson és játékon kívül intézetben nevelt gyermekek az ökuménia jegyében vallási, kulturális és életismereti tapasztalatokat szerezzenek”. Végül a segélyszolgálat vezetője köszönetet mondott a Communitas Alapítványnak, mely a rendezvény anyagi hátterét biztosította.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!