ERDON Helyi hírek

2010.07.23. 16:35

„Az angyalok szabad lények”

<p>Nagyvárad - Marc Kopil képzőművész mintegy húsz alkotásából nyílt tárlat csütörtökön a Posticumban Ki fél az angyaloktól? elnevezéssel.</p>

Marc Kopil nagyváradi születésű, de Temesváron élő képzőművész angyalábrázolásait tekinthetik meg egy hónapon keresztül az érdeklődők a Posticum dísztermében, a csütörtök este nyílt, mintegy húsz festményt bemutató tárlat keretében. Az alkotások nem hagyományos értelemben vett angyalokat ábrázolnak, hanem szokatlan, mégis harmonikus színkombinációkban tetszelgő női alakokat. A kiállítás sejtelmes címet kapott: Ki fél az angyaloktól? (Who’s afraid of angels?). A művész bevallása szerint nem tudja, hogy kik vagy mik azok az angyalok, és azt sem, hogy köztünk élnek, avagy valahol a fellegek között, abban viszont biztos, hogy globalizált világunk minden mocskától mentes, tiszta és szabad lények.

Mitikus lények
A most kiállított, akriltechnikával készített húsz alkotás alapján elmondható, hogy Marc Kopil művészetében Isten hírvivői mitikus, szürreális lények. Rövid tárlatnyitó beszédében Kopil elmondta: nem mondhatjuk azt, hogy a lehetséges legjobb társadalomban élünk, ezért a művész egyik fontos feladata kell legyen a társadalomkritika megfogalmazása. Az élet olyan, mint egy barátságtalan erdőben való barangolás, melyet a művészetek tehetnek szebbé, fogalmazott Marc Kopil. A kiállítás megnyitóján több tucatnyian vettek részt, az alkotásokat egy hónapig lehet megtekinteni a Szent Margit téri Posticumban.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!