ERDON Helyi hírek

2010.07.20. 10:45

Bihardiószegiek a Diós–települések találkozóján

<p>Bihar megye - A Diós–települések első nemzetközi találkozóján részt vettek Bihardiószeg képviselői is. A „belépő” jól sikerült, a diós sütemények versenyét mindjárt meg is nyerték.</p>

A helyi önkormányzat meghivásának eleget téve, julius 16–án délután érkezett meg a bihardiószegiek 15 tagú csoportja Diósjenőre (Nógrád megye), a Diós–települések IV. országos és I. nemzetközi találkozójára. A három napos rendezvény keretében zajlott a XII. Jenő–nap és a VI. Diósjenői Lovasnap is. A nagyszabású rendezvényen 11 település képviseltette magát, többségben magyarországiak, de voltak szlovákiaiak, ukrajnaiak, illetve németországiak isabihardiószegiek mellett. A Vándor Dnevű rendezvénysorozat első állomása Diósgyőr volt 2006-ban. Azóta a fából faragott nagymétetű, stilizált dió településről településre vándorol, és akihez kerül, az rendezi meg a találkozót.

Települések bemutatkozása

Az ünnepélyes megnyitó után a települések bemutatkozása következett. Bihardiószeget dr.Bacsó László Endre polgármester mutatta be, ismertetve a község néveredetét, rövid történetét, földrajzi fekvését, lakosságának összetételét, gazdasági, kulturális és hagyományőrző életét. Aki közelebbről is szerette volna megismerni településünket, meglátogathatta sátrunkat, ahol a kiállított képek, könyvek, népviseletek, népi szőttesek, hímzések, bor, pálinka, gomolya és juhtúró tanúskodtak a község történelméről, nevezeteségeiről, népi és gasztronomiai szokásairól, hagyományőrző életéről. Nagy örömünkre a diós süteményekversenyét –a több mint 70 sütemény közül –a bihardiószegieg nyerték meg. Hisszük, hogy részvételünk a Diós–települések találkozóján újabb távlatokat és lehetőségeket nyújt községünk számára, hogy minél európaibbá váljon, és értékeink megismertetésével fellendűljön a faluturizmus.
 
Pongor Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!