ERDON Helyi hírek

2010.07.16. 15:16

Az áthelyezés megoldás lehet

<p>Nagyvárad - Az állami filharmónia és állami színházak helyi önkormányzati hatáskörbe való áthelyezésének ötletét támogatja Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármesetere is, de Ilie Bolojan polgármestert még meg kell győzni.</p>

Mint arról beszámoltunk, a Bihar megyei RMDSZ vezetőségének elképzelése szerint az állami színház és a filharmónia áthelyezésével a nagyváradi helyi önkormányzathoz  elkerülhető lenne az, hogy a Bihar Megyei Tanácsnak alárendelt intézményekből elbocsássanak 330 embert a vonatkozó kormányhatározat értelmében. A tervet támogatja Biró Rozália, Nagyvárad alpolgérmestere is. „Annyi ember dolgozik a nagyváradi polgármesteri hivatalhoz tartozó intézményekben, ami lehetővé teszi számunkra azt, hogy még körülbelül 350 személy az önkormányzat alkalmazásában legyen. Erre a megoldásra mindenképpen szükség lenne ahhoz, hogy biztonságban tudjuk az művészeket. Ez erkölcsi kötelessége is a városnak, mert mind a színház, mind a filharmónia elsősorban a nagyváradi közönséget szolgálja ki” - fogalmazott Biró Rozália, kiemelve azt, hogy számos példa van az országban arra, hogy a helyi önkormányzat tartja fenn a színházat és a filharmóniát. Az alpolgármesterasszony aláhúzta: tárgyalások folynak arról, hogy amennyiben ezek az intézmények valóban átkerülnek a helyi önkormányzathoz, akkor az idén és jövőre még a megyei tanáccsal közösen finanszírozzák azok működését. „Remélem át fogjuk tudni venni ezeket a kulturális intézményeket és a július 26-iki tanácsülésen már lesz is egy erre vonatkozó határozat javaslat” - tette hozzá Biró Rozália.

 
Mi lesz az épületekkel?
 
Korábban a nagyváradi önkormányzat már átvette a színház épületének használati jogát azért, hogy felgyorsítsák az ingatlan restaurálását. „Radu Tirle megyei tanácselnök megválaszátsa után másfél évig nem történt semmi a színház restaurálása tekintetében, ezért az RMDSZ javaslatára az önkormányzat átvette az ingatlan használati jogát. Az lenne a logikus lépés, ha a kulturális intézményekkel együtt az ingatlanokat is átvenné a város, de mivel ez már ingatlantulajdonokra vonatkozó kérdés, ezért mind a helyi, mind a megyei tanácsnál kétharmados döntésre van szükség, ami szélesebb körű politikai egyeztetést von maga után” - tette hozzá Biró.
 
Finomvegyes
 
Arra a kérdésünkre, hogy milyen Ilie Bolojan polgármester hozzáállása ehhez az elképzeléshez, Biró Rozália a következőképpen válaszolt: „Finomvegyes. A polgármester úr alapkoncepciója az, hogy minden költséget a lehető legkisebbre kell lefaragni, és mindent a lehető leghatékonyabban kell működtetni, ami egyébként nem is baj, csakhogy a kultúrában nem lehet mindent a kiadások és a bevételek racionális, túlságosan is leegyszerűsített mércéjével mérni. A kultúrára költött pénz a lelkiekben és szellemiekben, a közösség bölcsességében mérhető.”  Az alpolgármesterasszony jelezte, hogy mindezek ellenére Ilie Bolojan hajlik arra,  hogy elfogadja az említett megoldást. Egyébként a kormány sürgősségi kormányrendelete alapján a nagyváradi önkormányzat 950 személyt alkalmazhat, míg a Bihar Megyei Prefektúra 700-ban maximizálta a nagyváradi önkormányzatnál alkalmazható dolgozók számát. „De mi jelenleg 554-en vagyunk” - jelentette ki Biró Rozália.
Ők még nem tudnak semmit
Lucian Silaghi a Nagyváradi Állami Színház direktora tőlünk hallott először erről a tervről, eből kifolyólag nem is kívánta érdemben értékelni a kérdést. „Eddig engem még nem keresett meg senki ezügyben. Amíg nem tudom pontosan, hogy ez az intézkedés milyen mértékben módosítja a színház költségvetését és a személyzeti összetételét, addig nem tudok semmit sem mondani” - tette hozzá Silaghi. Tódor Albert, a filharmónia igazgatója az újságokból értesült minderről. „Amíg nem tudok konkrétumokat erről az áthelyezésről, addig nem tudok semmit hozzáfűzni ehhez az elképzeléshez” - mondta lapunknak aTódor. A filharmóniánál egyébként 191 személy van alkalmazásban, és nemcsak a szimfonikus zenekart és a kórust foglalja magában, hanem a két - román és magyar - néptáncegyüttest is.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!