ERDON Helyi hírek

2010.07.06. 14:58

A Kárpát-medence, a mi anyaméhünk

<p>Nagyvárad - A lelkészek és vallástanárok nyári továbbképző tanfolyamának keretében kedden a debreceni Dr. Süli-Zakar István, földrajztudós a magyarság nyelv-, kultúr- és vérrokonairól tartott előadást.</p>

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület, illetve a Partiumi Keresztény Egyetem Sulyok István Teológiai Tudományok Intézete szervezésében lelkészeknek és vallástanároknak szóló nyári továbbképző tanfolyam keretében, tegnap Dr. Süli-Zakar István földrajztudós, a Debreceni Egyetem Társadalomföldrajz Tanszékének vezetője A magyarság rokonai kultúrföldrajzi megközelítésekben címmel tartott érdekes előadást a PKE Bartók Béláról elnevezett termében. A magyarság nyelv-, kultúr-, és vérrokonairól egyaránt szó esett. A nyelvészettudomány mai álláspontja szerint a magyar nyelv az uráli nyelvcsaládba, a finnugor nyelvek közé tartozik, emellett azonban több alternatív elképzelés is létezik. A világ nyelveit több csoportra lehet osztani, a magyar nyelv pedig az agglutináló (ragozó) nyelvek közé sorolható. Ezért van az, hogyha leghosszabb szavainkat (melyek elérhetik akár 44 betűt is)  le akarjuk fordítani például az izoláló nyelvek csoportjához tartozó angol nyelvre, másfél oldalas szöveget kapunk.

Hogyan maradtunk fenn?


Az előadó kifejtette: bár az ismert debreceni történész és nyelvész Bobula Ida kimutatta a magyar-sumér nyelvrokonságot, ezt a mai napig nem ismeri el a hivatalos magyar nyelvészet. Azzal kapcsolatosan, hogy a magyarságnak, miként sikerült megmaradnia a Kárpát medencében Süli-Zakar elmondta, hogy a Kárpát-medence olyan volt a magyarságnak, mint egy anyaméh. Nincs még egy ilyen természeti képződmény a világon, mely ilyen burokkal ölelne körbe egy nemzetet. A fennmaradáshoz hozzájárult az a gyepürendszer is, melyet a magyarság kialakított a védelem érdekében. Ezek olyan lakatlan határvidékek voltak, melyek arra szolgáltak, hogy a kívülről támadók élelem hiányában ne tudjanak áthatolni a lakott területekig. Fontos tényező volt a magyarság megmaradásában még az, hogy a magyarság "hajlandóságot" mutatott a nyugati hatalmakkal való megegyezésre, a kereszténység felvételére. Ezzel lényegében a magyar nép besorolta magát azon civilizációk közé, akik Európát azzá teszik ami. Végül az előadó röviden szólt a vérrokonainkról is. A genetikai térkép egyértelműen igazolja, hogy a szlovákok (tótok), mint a németek (az osztrákok, bajorok, svábok, szászok) a legközelebbi rokonaink genetikailag. "Slota nekünk kétpetéjű ikertestvérünk" - tette hozzá az előadó, derűt váltva ki hallgatóságából.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!